Startsida - Nyheter

Rekordmånga kvinnor i majlis

33 miljoner iranier, det vill säga 62 procent av de röstberättigade i landet har lagt sina röster på de kandidaterna som Väktarrådet har i förväg godkänt åt dem. I Teheran deltog 50 procent av de röstberättigade.

De hittills räknade rösterna visar att koalitionen av så kallade reformister/moderata, center och pragmatiska konservativa har fått flest röster i de flesta städer, bland annat i huvudstaden Teheran.

En kandidatlista på 30 personer presenterades av den moderata koalitionen i Teheran. För första gången var åtta av 30 kandidaterna, kvinnor. Totalt har 14 kvinnor från hela landet och representanter för både konservativa och moderata kom in i majlis, Irans parlament. Prognosen är att antalet kvinnor närmar 20 efter andra valomgången.

– Inte ens under på toppen av reformistperioden under president Mohammad Khatami (1997-2005) då elva kvinnor satt i majlis, gick några lagändringar som skulle förändra kvinnors situation och närma sig jämställdhet igenom, skriver Massoumeh Torfeh, expert på Iran, Afghanistan and Central Asia, på Al Jazeera.

Sammanlagt ansökte 1 400 kvinnor om att bli godkända kandidater. Av dessa godkändes 161 av Väktarrådet, som är en icke folkvald institution under högsta ledarens regi. Totalt hade 12 123 personer anmält intresse för att ställa upp som kandidater. Väktarrådet godkände 10 815 personer. Kriterierna för att bli godkänd som kandidat är främst beprövad lojalitet mot regimen och dess högsta ledare. Därmed diskvalificeras personer som sammankopplas, eller misstänks ha samröre med, oppositionella partier. Rådet har rätt att begära all information myndigheterna har om personerna i fråga.

Den gemensamma nämnaren för koalitionen som nu utgör majlis majoritet är deras stöd för president Hassan Rouhani och hans regering. Detta var i själva verket vad den högsta religiösa ledaren ayatollah Ali Khamenei önskade och uttryckte tydligt i flera tal inför det så kallade parlamentsvalet.

Rouhani vill med stöd från Khamenei öppna landet mot väst efter långvariga sanktioner. Detta i syfte att locka utländska investeringar för att öka tillväxten och minska dagens inflationen på 25 procent samt den enorma arbetslösheten som ligger till grund för det växande missnöjet. Höjdpunkten i helgens val, som enligt internationella normer inte är demokratiskt, handlade om att blockera de konservativa som motsätter sig regeringens planer och skapa ett majlis/parlament som agerar i konsensus med regeringen.

Samtidigt med ”parlamentsvalet” ägde även valet av ledamöter till Expertrådet rum. Där fick inga kvinnor kandidera trots att flera hade ställt upp, eftersom de diskvalificerades. Expertrådet är regimens viktigaste politiska organ, med uppgift att välja Irans högste ledare vid föregångarens avgång eller död.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV