Startsida - Nyheter

#Rio2016: Första kvinnan att ta OS-medalj för Iran någonsin

– Jag tackar gud för att jag skrev historia med mitt brons för att göra det lättare för andra iranska kvinnor. Jag är väldigt glad och vill tacka mina föräldrar och min tränare. De står alltid bakom mig, säger hon rapporterar tidningen The Sun.

Hennes framgång blir naturligtvis än större sett i ljuset av de svårigheter som kvinnor som vill idrotta och tävla i Iran möter. Ofta har de motarbetats men kvinnors idrottande har ändå vuxit stort de senaste åren inom en rad sporter. Kvinnor tävlar nationellt inom idrotter som fotboll, basket, volleyboll och inte minst inom olika kampsporter som just taekwondo och karate.

Välkänt är att kvinnor inte tillåts se idrottstävlingar på arenor tillsammans med män. Feministiskt perspektiv har tidigare rapporterat om olika fall där kvinnor gripits för att de försökt besöka sportevenemang i landet. Bland annat greps Ghoncheh Ghavami 2014 då hon tillsammans med en grupp kvinnor protesterade mot att kvinnor inte får gå på sportevenemang i Iran. Ghavami satt fängslad från juni till november 2014 i det ökända Evin-fängelset.

För Nikita Glasnovic från Malmö var det naturligtvis däremot en besvikelse att hon blev utan medalj.

– Det var svårt att komma in på henne med sparkar, jag behöver bli starkare just mot en sådan spelare. Kunna utnyttja mina styrkor bättre, säger hon till Sydsvenskan och fortsätter:

– Det känns tomt. Men det var mitt första OS och jag blickar framåt. Jag har mycket att utveckla, jag ser framemot att bli en bättre fajter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV