Simmaren Maja Reichard blir Sveriges fanbärare och kommer att leda den svenska truppen under invigningen av Paralympics i Rio i morgon onsdag. Hon vann guld i Paralympics på 100 meter frisim 2012 och har flera VM-guld på distansen också.
– Jag haft svårt att hålla tyst om det, för det var väldigt hedrande att få den här frågan, säger hon till SVT Sport.
Maja Reichard vann VM-guld i Glasgow på 100 meter bröstsim förra året och Paralympicsguld på samma distans i London 2012 och hennes stora mål är att försvara guldet nu i Rio.
– Jag vann 100 meter bröst i Paralympics 2012 i London och hoppas göra det igen. Men konkurrensen är hård och det gäller att simma rakt och fort. Fast jag kommer inte att ge mig i första taget, säger hon i en intervju med tidningen Mitt i.
Maja Reichard började simma som elvaåring, tränar tolv gånger per vecka och hon kommer att tävla i hundra meter bröstsim som hon också har tre VM-guld i och var tidigare världsrekordhållare på distansen, 50 meter bröstsim och 100 meter fjärilsim, bland annat – hon är sammanlagt anmäld till sex distanser. Hon simmar i kategorin S11 där alla simmare antingen är blinda eller nästan blinda.
– Känslan av att stå högst upp på prispallen i Rio och höra nationalsången spelas. Jag har redan upplevt det en gång och det är så fantastiskt att det inte går att beskriva. Det måste upplevas, sade Maja Reichard i en intervju i Dagens nyheter förra året som svar på vad siktet är inställt på när hon tränar längd efter längd i bassängen.
Maja Reichard skriver på sin blogg att hon har varit synskadad från födseln i något som kallas Retinits Pigmentosa (RP) men började tappa synen helt i tonåren. Förutom att simma läser hon på KTH. Hon utsågs till Stockholms främsta idrottare 2012, har nominerats till Jerringpriset – även kallat folkets pris eftersom det är radiolyssnare som avgör vem som vinner – senast förra året efter att hon tagit VM-guld i Glasgow, och hon är också en stor förebild inom parasporten.
– Jag älskar att jag får vara en förebild för andra, det betyder väldigt mycket för mig. Jag älskar min simning och det jag håller på med, men att få vara en förebild är det största man kan vara, säger hon till SVT Sport.
Simning fanns med som paralympisk sport redan från starten då det allra första Paralympics hölls 1960.