Startsida - Nyheter

#rio2016: Modig protest av etiopisk maratonlöpare

Feyisa Lilesa stod för de olympiska spelens modigaste protest, då han tog hem en silvermedalj i maratonlöpning. Inom loppet av sekunder gick han från nationalhjälte till någon som kanske inte kommer kunna återvända till sitt hemland, skriver Washington Post. Och konstaterar att många nog varken förstod vad hans gest betydde, eller hur farligt det kan vara att göra vad Lilesa gjorde.

När han tagit sig över mållinjen satte Feyisa Lilesa händerna i kors över huvudet – en gest som Oromo-folket använt under protester mot den etiopiska regimen de senaste månaderna. Den etiopiska statstelevisionen valde att inte sända reprisen av målgången.

Oromo-folket, skriver Washington Post, är Etiopiens största etniska grupp, men marginaliseras av regimen. Det gångna årets protester gäller planer på att omfördela mark som tillhör Oromo, och flera gånger har protesterna slutat med blodbad. Enligt Human Rights Watch har över 400 personer dödats sedan november. Många har också fängslats.

Feyisa Lilesa är en av världens snabbaste maratonlöpare på tiden 2:04:52, och har tävlat internationellt för Etiopien i mer än åtta år. Under en presskonferens efter loppet i Rio gjorde silvermedaljören följande uttalande:

”Den etiopiska regeringen dödar mitt folk, så jag står upp för alla protester överallt, eftersom Oromo är mitt folk. Mina släktingar är fängslade, och om de talar om demokratiska rättigheter dödas de.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV