Minst 58 barn vårdades för uppgivenhetssyndrom under 2015 och det blir allt fler som drabbas, rapporterar Sveriges radio. I ett inslag om utvecklingen berättar reportern Amanda Lindholm om Rosan, 12 år, en yezidisk flicka som under många år levt på flykt med sin familj. Enligt ett beslut från 2012, ska familjen utvisas.
Tidigare har barn med uppgivenhetssyndrom kunnat få uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter och verkställighetshinde, men med den skärpta asyllagstiftningen finns risk för andra bedömningar. Rosan, som sedan i våras vårdas på en specialistenhet i Stockholm, omfattas inte av den nya lagen, men än så länge gäller utvisningsbeslutet.
– En relativt stor del av de som har utvecklat uppgivenhetssyndrom har gjort det utifrån att stressen fortsatt här, i form av avslag och utvisningsbeslut. Så det är klart att om den nya lagen är hårdare, så är det fler barn och familjer som kommer att leva under ett utvisningshot. Det gör ju att risken är stor att det är fler barn som utvecklar tillståndet., säger Mikael Billing, som har jobbat med barn med uppgivenhetssyndrom sedan 2003.