Prenumerera

Logga in

Så ska skolelever skyddas från påtvingad opinionsbildning

En ny paragraf med syftet att tydliggöra reglerna kring politiska partiers medverkan i skolan kan komma att införas i skollagen. Det föreslås i utredningen som tillsattes efter valrörelsen 2014, och som presenterades i fredags av utredaren Johan Hirschfeldt, tidigare justitiekansler och president för Svea hovrätt.

Paragrafen som Hirschfeldt föreslår, och regeringen nu har att ta ställning till, ska göra det möjlighet att begränsa antalet inbjudna partier till samtliga de som är representerade i antingen riksdagen, vald församling i kommun eller EU-parlamentet. Skolorna ska också ha möjlighet att göra ett annat urval, ”så länge detta sker på objektiv grund”. I första hand gäller detta möjligheten att inkludera fler partier till exempel alla som är berättigade till partistöd eller valsedlar.

I en intervju med Lärarnas tidning säger Hirschfeldt att ett mer begränsat urval också vore möjligt:

– Någon gång kan det vara väldigt tydligt att det bara finns två positioner i en sakfråga och då skulle man kunna tänka sig att bjuda in representanter för de två positionerna. Men alternativregeln får aldrig utnyttjas för att begränsa åsiktsutrymmet, så det gäller att tänka igenom en sådan situation väldigt noga och motivera det väl.

Lärarförbundet är positivt till utredningsförslaget och anser att det klargör rättsläget.

Hur skolan ska agera när inbjudna partier framför kränkande åsikter eller trakasserier tas också upp. Enligt Hirschfeldt får läraren inte avbryta talaren, så länge det framförda inte klassas som brott. Samtidigt måste läraren ingripa om någon blir utsatt för kränkning eller diskriminering. Vad utredningen föreslår i sådana lägen är att läraren antingen kan påminna om skolans värdegrund och ge ordet till elever, eller erbjuda en meningsmotståndare ordet. Om debatten måste avbrytas ska samtliga debattörer först ha få sagt sitt. Sedan kan det inträffade diskuteras under en vanlig lektion.

– Det här är en besvärlig situation för lärare och en svår bedömning att göra, säger Johan Hirschfeldt som också manar till varsamhet:

– Varsamhet är en viktig sak för mig. I Regeringsformens rättighetskapitel står att ingen är tvungen att delta i opinionsbildande sammankomster. Att anordna en politisk debatt i skolan har till syfte att illustrera demokratins innehåll och former.

– Men släpper man det vind för våg finns en risk att man överskrider tanken med bestämmelsen i regeringsformen, även om skollektioner inte är att klassas som sammankomster. För är det några som särskilt ska skyddas mot påtvingad opinionsbildning är det barnen, säger han till Lärarnas tidning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV