Startsida - Nyheter

#TDOR: Brigaden och Unga Klara hyllade transpersoners kamp

När Aleksa Lundbergs turnerande föreställning Flytta på er – jag ska bli fri på söndagen nådde Stockholm för andra gången efter smygpremiären under pridefestivalen ordnade frigruppen Brigaden och Unga Klara Transgender Day of Remembrance-salong. Detta för att synliggöra och lyfta transpersoners kamp för rättigheter och hedra de som fallit offer för hatbrott. 2,106 transpersoner har mördats till följd av transfobi sedan 2009, varav 295 under det gångna året, enligt TGEU som dokumenterar de transfobiska mord som rapporteras. Peggy Sands höll ett brandtal skrivet av Frank Berglund från RFSL Ungdom, som fått förhinder, estradpoesi framfördes av Nino Mick och Yolanda Bohm. Därtill bjöd salongen på konstutställning av Freja Lindberg och livemusik med Peggy Sands och dj under kvällen var Kristian Kaspersen.

Efter föreställningen ”Flytta på er – jag ska bli fri!” – där Aleksa Lundberg vävde in en tyst minut för det gångna årets 295 offer för dödligt transfobiskt våld – lyftes frågan om trans i olika konstformer under en paneldiskussion med filmaren och skådespelaren Saga Becker, fotografen Freja Lindberg, poeterna Yolanda Bohm och Nino Mick samt journalisten och skådespelaren Aleksa Lundberg själv. Hon ville höra paneldeltagarna berätta om sina erfarenheter av att använda konst som motstånd, av transaktivism, av diskriminering av konstnärer och osynliggörande, men också om vikten av representation, samt strategier för framtiden. Samarbete och att ge plats åt andra och att aldrig ge upp var några av strategierna som lyftes och en längtan till den dag då transperspektivet är så pass inkluderat att det inte har en särskild kvot som för snabbt blir fylld.

Alla intäkter från föreställningen och salongen den 20 November gick till Tatenda Center of Excellence, ett hem för hbtq-personer i Zimbabwe vars grundare Tatelicious Karigambe, var med för att berätta om sitt arbete. Även Yvonne Lombard som spelar projicerad farmor i Aleksas Lundbergs föreställning var på plats under kvällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV