Startsida - Nyheter

Sex av sju i Stockholm Mean Machines styrelse är kvinnor

Stockholm Mean Machines nya styrelse består nästan uteslutande av kvinnor. I styrelsen är både ordförande och vice ordförande kvinnor, liksom ytterligare fyra personer. En av styrelsens representanter är män. Styrelsens ordförande är Matilda Holm, en position som hon redan tidigare i år har tagit över efter Gustaf Taube. Matilda Holm beskriver i sin presentation hur hon efter att ha tittat på amerikansk fotboll genom NHL i USA hittade fram till att börja med idrotten själv:

”Som många andra trodde jag inte att det fanns kvinnliga utövare av amerikansk fotboll. Och på den vägen hittade jag Stockholm Mean Machines! Jag blev helt fascinerad, att spela amerikansk fotboll är både mentalt och fysiskt utmanande men så himla roligt. Att tillhöra ett lag var dessutom något som jag aldrig hade upplevt förut. Att locka fler till sporten i Sverige (speciellt öka antalet utövande tjejer) och säkerställa att fler ska känna sig välkomna och vilja delta är två av mina starkaste drivkrafter för mitt ideella engagemang i föreningen.”, skriver hon bland annat.

Stockholm Mean Machines har både herr- och damlag liksom juniorverksamhet. På damsidan har Stockholm Mean Machines vunnit fyra raka SM-guld, de har vunnit varje år sedan serie och SM-final arrangerats.

Stockholm Mean Machine går därför på tvärs emot normen i många idrottsföreningars styrelser. I en ny rapport visade Centrum för idrottsforskning tidigare i år att mångfald i styrelser är ovanligt: ”Idrottsföreningars styrelser domineras av medelålders män med tidigare erfarenhet av styrelsearbete. Styrelsesammansättningen speglar varken medlemmarna eller samhället i stort utifrån kön, ålder, etnicitet och utbildningsnivå. Endast en fjärdedel av föreningarna har en ung person under 25 år i sin styrelse.”, skriver de i rapporten Vem håller i klubban.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV