Nazisten Andreas Carlsson går fri. Hovrätten menar att han haft rätt att försvara sig med våld. 30-åringen som åtalats för mordförsök på Showan Shattak döms till tre års fängelse för grov misshandel.
– Jag är besviken och ledsen. Detta är inte bra. Och jag tänker speciellt på de två andra och deras anhöriga, säger Showan Shattak.
Showan Shattak, vänsterprofil och Malmö FF-supporter engagerad i Fotbollssupportrar mot homofobi, blev så svårt skadad att han svävade mellan liv och död. Han var nedsövd i över en vecka och intensivvårdades i en och en halv månad. Två andra personer blev knivskurna och fick allvarliga skador.
”Ta natten tillbaka” hette den feministiska demonstration som Showan Shattak och hans vänner deltog i på Möllevångstorget i Malmö den 8 mars 2014. När de framåt natten rörde sig mot en fest på Moriskan blev de påhoppade av ett gäng nazister med kopplingar till Svenskarnas parti.
I somras kom domen i det uppmärksammade fallet. Tingsrätten dömde Andreas Carlsson till tre års fängelse för misshandel och en 30-åring som åtalades för mordförsök på Showan Shattak friades.
Men Andreas Carlsson var inte nöjd. Han överklagade till hovrätten.
Att nazisten Andreas Carlsson höll i kniven och låg bakom skadorna är både tingsrätten och hovrätten överens om. Men hur allt gick till den 8 mars 2014 bedöms olika i de två rättsinstanserna eftersom hovrätten nu friar Andreas Carlsson helt.
– För Showans del var förhoppningen att 30-åringen skulle bli åtalad. De två andra ville ha något högre skadestånd. Men de hade inte överklagat själva om inte Andreas Carlsson hade klagat, säger Jesper Montan som varit målsägarbiträde för alla tre i fallet.
Under onsdagsförmiddagen kom domen från hovrätten där Andreas Carlssons frikännande motiveras med nödvärn.
Hovrätten menar alltså att situationen och händelseförloppet varit så pass hotfullt för Andreas Carlsson att han haft rätt att använda sig av sin kniv.
– Det var den strategin som försvararen använt sig av. Hovrättens sätt att se på nödvärn håller jag inte med om. Men de har ansträngt sig och vridit och vänt på detta. Jag tycker inte de har vridit och vänt på ett riktigt sätt, säger Jesper Montan.
Fortsätter kämpa
Enligt honom är det inte är så ovanligt att hovrättens dom skiljer sig från tingsrättens. Men han menar att det får stora konsekvenser för hans klienter och deras anhöriga.
– Jag kan inte riktigt följa hovrättens resonemang. Det är ett lite konstigt resonemang och det går ut över mina två klienter. Jag kan inte säga mer förrän jag läst domen, säger han.
Den 30 sidor långa domen från hovrätten är ovanligt lång. Något som visar på hur otydligt händelseförloppet varit. I den framgår också att en av nämndemännen inte velat frikänna Andreas Carlsson.
Kommer ni överklaga igen?
– Det är mindre sannolikt, men jag kan inte utesluta det.
När Showan Shattak får beskedet befinner han sig i Iran. Han har åkt dit för att komma ifrån Sverige en stund.
– Det är omtumlande. Jag har inte hunnit läsa hela domen än men det är orättvist med tanke på att vi alla visste att han var skyldig. Rent historiskt vet man varför beväpnade nazister söker sig till Möllevången, säger han.
Han berättar att han har svårt att glädjas över domen, trots att 30-åringen döms för grov misshandel och han själv får skadestånd.
– Ifall en individ döms eller frias spelar ingen större roll. Som socialist ser jag ju att det finns en större problematik i samhället. Rasism skapas av klassklyftorna, och om vi inte bekämpar dem så kommer vi aldrig att stoppa rasismen, säger han.
Showan Shattak menar att varken rättsväsendet eller ledarskribenter kan stoppa fascismen, därför måste rörelsen själv kunna försvara sig.
– Jag kommer fortsätta kämpa för ett mer rättvist och jämställt samhälle. Inget ska få oss att sluta kämpa.
Sydsvenskan rapporterade under onsdagskvällen att Andreas Carlsson har rätt att begära ersättning för tiden han suttit häktad. När domen vunnit laga kraft kommer han kunna kräva uppemot 250 000 kronor.