Startsida - Nyheter

Skador i Damkronorna – men Borgqvist är tillbaka

I fyrnationsturneringen kommer Sverige att spela mot Tyskland, Finland och Ryssland och Leif Boork presenterade truppen till turneringen under måndagen i en gemensam presskonferens för Damkronorna och Tre kronor. Leif Boork förklarade att man har valt ut truppen från den grupp av spelare som har erfarenhet och rutiner, och att det därför inte finns spelare med från det framgångsrika U18-lag som nyligen JVM-brons i Kanada. Undantaget är Hanna Olsson, landslagets yngsta spelare som visserligen inte kommer att spela i Oskarshamn men som är med i den stortrupp till VM om 40 spelare som i mitten av mars kommer att filas ner till tre målvakter och 20 utespelare. Leif Boork berättade att han talat med Erika Grahm från Modo hockey som inte kommer att behöva operera foten efter att hon brutit den:

– Däremot är hon gipsad. Hon har varit skadedrabbad under året men har sedan kommit tillbaka och spelat bra och det här är tråkigt för henne och för Modo och för oss. Hon är en av de bärande spelarna och assisterande lagkapten. Hon och lagkapten Jenni Asserholt är de två tjejerna som driver laget. Jenni skadade sig för två veckor sedan, det är ett ledband som är av i foten och det är 6-8 veckors konvalescens på det, sade Leif Boork, och detta innebär stora frågetecken om huruvida Asserholt ska kunna vara redo för spel i VM den 21-27 mars i Kamloops i Kanada.

– Men hon är inställd på att komma igen, och vi har vissa förhoppningar, sade Leif Boork.


Satsar på erfarenhet

I truppen till fyrnationsturneringen har två målvakter tagits ut. Förutom Sara Grahn som var förstamålvakt under VM i Malmö förra året är också Minatsu Murase uttagen:

– Hon har visat sig och etablerat sig på internationell nivå, sade Leif Boork om Murase som till vardags spelar i AIK.

Dessutom har sju backar och 13 forwards tagits ut. Det är Johanna Fällman, Lina Bäcklin, Johanna Olofsson, Annie Svedin, Emilia Ramboldt, Linnea Bäckman och Emma Eliasson som backar.

Hanna Sköld, Nathalie Ferno, Alexandra Palm, Sabina Küller, Lisa Johansson, Pernilla Winberg,Anna Borgqvist, Fanny Rask,Erica udén johansson. Julia östlund, Emma Nordin, linn peterson, Olivia Carlsson är de forwards som tagits ut till turneringen.

Leif Boork presenterade Ferno som en tuff tjej som är på väg upp, Palm som lagets äldsta spelare, född 1985, har aldrig spelat VM men som med sin mogenhet och ledartyp är viktig för laget:

– Hon är en spelare man som tränare alltid kan lita på går ut och gör sitt jobb. Pernilla Winberg har vi skolat om till center. Anna Borgqvist är tillbaka, hon har varit borta nästan hela tiden sedan VM i Malmö med en ganska allvarlig knäskada, vi hade hoppats kunna få ihop den framgångsrika kedja hon spelade i under VM men det går inte nu när Grahm är borta, sade Leif Boork.

Anna Borgqvist, Erika Grahm och Emma Nordin var Damkronornas andrakedja i VM i Malmö och skapade många mål. Grahm gjorde hattrick i premiärmatchen mot Japan och Borgqvist gjorde hattrick i åttondelsfinalen mot Tyskland. Det återstår att se hur Boork kommer att placera Anna Borgqvist nu, men klart är att bland skadebeskeden så var hennes återkomst mycket glädjande.

Under presskonferensen fick Leif Boork frågan hur avståndet ser ut till de två topplagen USA och Kanada och om Sverige har krupit närmre dem.

– Jag tror det kan vara farligt att bara diskutera dem, det kan bli att vi glömmer lagen runtomkring oss, som Ryssland, Schweiz, Japan, även Tyskland – och Finland som är före oss. Det är viktigt att fokusera på att klara den uppgiften.

– Men vi har börjat etablera ett utbyte med Nordamerika, och målsättningen står fast om att kunna utmana dem 2018. Vi har pratat om det på förbundsträffarna, vi lever i ett land med en bra hockeykultur, grabbarna utmanar USA och Kanada hela tiden, så varför skulle inte tjejerna kunna vara med och konkurrera, sade Leif Boork.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV