Regeringen har beviljat Borås, Gävle, Haninge, Stockholm och Uppsala 500 000 kronor var för att under två år medverka i till att på kommunal nivå utveckla verksamhet för romsk inkludering. Bidraget ska ge kommunerna möjlighet att bygga upp en struktur i förvaltningen för att förbättra romers inkludering inom de sex områden: utbildning, arbetsmarknad, hälsa, socialtjänst, bostad och civilsamhällets organisering.
Romer förväntas vara delaktiga i och ges inflytande över utvecklingsarbetet, som ska integreras i ordinarie strukturer och verksamheter för att säkerställa långsiktighet i arbetet. Målet med regeringens 20-åriga strategi för romsk inkludering är att den rom som år 2032 fyller 20 år ska ha samma möjligheter i livet som en icke-rom. Regeringen bedömer att de utvalda kommunerna har bäst förutsättningar utifrån de angivna kriterierna.
För arbetet i Stockholms stad ska en projektledare anställas på två år. Den rödgrönrosa majoriteten har även satsat en halv miljon på romsk inkludering genom utbildningsinsatser för skolan. Det framgår av ett pressmeddelande från Feministiskt initiativ (Fi)
Sissela Nordling Blanco (Fi), Stockholm stads ansvariga för mänskliga rättigheter, framhåller att kampen mot antiziganism handlar om att tillförsäkra romer samma rättigheter och möjligheter som majoritetsbefolkningen.
Strategin handlar enligt Nordling Blanco om att förbättra, förstärka och samordna det arbete som staden redan gör och säkerställa romers rätt till arbete, likvärdig utbildning, social omsorg, hälsa, kultur och språk på samma villkor som för icke-romer.
– Stockholm måste göra upp med självbilden av att vi är en stad fri från antiziganism. De romer som blir förföljda i matvarubutikerna, nekade på biluthyrningen eller de fattiga EU-medborgarna som människor spottar på när de går förbi – alla är de utsatta för kränkande myter och fördomar om romer som fortfarande finns i det svenska samhället, säger Sissela Nordling Blanco.