Startsida - Nyheter

Stockholm får feministisk filmfestival

Bakgrunden till den nya festivalen är den tunga mansdominansen i filmbranschen – och filmutbudet. Stockholms feministiska filmfestival har granskat filmutbudet i Sverige under 2015. Resultatet är nedslående. Av alla filmer som visades på bio i Sverige under förra året var 86 procent regisserade av män. Ser man till spridningen av mäns och kvinnors filmer blir skillnaden ännu större. 93 procent av den film som sågs på bio runt om i landet under 2015 hade en manlig regissör.

- Film upptar en stor del av de flesta människors liv och det är av största vikt att både kvinnor och män skapar de berättelser som förmedlas. Efter att ha granskat de mest sedda filmerna de senaste tio åren kan vi konstatera att det är lika vanligt att regissören heter Christopher Nolan som att den är en kvinna, säger Stephanie Thögersen, initiativtagare och festivalchef för Stockholms feministiska filmfestival.


Vill öka jämställdheten

Syftet med Stockholms feministiska filmfestival är helt enkelt att öka jämställdheten i filmutbudet:

– Det behövs visas filmer av kvinnliga filmskapare och filmer som skildrar kvinnors erfarenheter. Och diskutera hur vi kan förbättra jämställdheten på biograferna i hela landet! I dag råder en total mansdominans. 93 procent av biobesöken förra året gick till mäns filmer, säger Thögersen.

På programmet återfinns långfilmer, kortfilmer och dokumentärer, fransk socialrealism, ett turkiskt Oscarsbidrag, amerikansk independent, israelisk fredsfrisör och omtalade palestinska rally-dokumentären Speed sisters som Feministiskt perspektiv uppmärksammade under förra året.


Lyfta kvinnors liv

- Genom festivalen vill vi bidra till att kvinnliga filmskapare liksom kvinnors liv och erfarenheter lyfts fram och samtidigt arbeta för en ökad jämställdhet i filmutbudet överlag, säger Stephanie Thögersen.

Stockholms feministiska filmfestival går av stapeln den 3-6 mars 2016 på Zita Folkets Bio i Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV