Startsida - Nyheter

Stort lönegap mellan offentlig och privat sektor i flera yrken

Fem miljoner kronor under ett arbetsliv kan den it-tekniker som jobbar i kommunal regi förlora jämfört med om hen är privatanställd. Det visar Visions beräkningar av SCB:s lönestatistik.

Förbundet har räknat på hur tre jämförbara yrkesgrupper förlorar på att arbeta i en sektor där flest är kvinnor, jämfört med en mansdominerad.

Störst är skillnaden för driftstekniker inom it, där den privatanställda kan tjäna 9 200 kronor mer i månaden än kollegan på kommunen.

Vision har även räknat på ekonom och personal- eller HR-chef. För en ekonom är förlusten 7 800 kronor i månaden och för en personal- eller HR-chef är förlusten 8 700 kronor.

– Statistiken för de yrkesgrupper som vi har tittat på visar att lönerna för de anställda i den kvinnodominerade offentliga sektorn ligger långt efter lönerna i den mansdominerade sektorn. Och vi har dessvärre anledning att tro att det ser likadant ut i andra yrken, säger Veronica Magnusson förbundsordförande i Vision.

Med anledning av rapporten kommer Vision att kräva större lönepåslag för sina medlemmar än motsvarande grupper i privat sektor, skriver tidningen Arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV