På måndagen lanserade nätverket Streetgäris och Fryshuset trygghetsinitiativet Fri – trygghet genom feminism, representation och intersektionalitet. Idén väcktes när en av Streetgäris medlemmar startade en Facebooktråd om känslan av otrygghet på offentliga platser och fick enorm respons.
I ett pressmeddelande konstaterar Streetgäris att känslan av trygghet ökar enligt den generella statistiken, men att frågan är för vem, på vilka platser och under vilka tider. RFSL:s brottsofferjour vittnar om ökade hatbrott mot transpersoner och ett stort mörkertal. Och enligt Brå:s nationella trygghetsundersökning 2014 känner sig var fjärde kvinna otrygg när hon vistas ute ensam på kvällen, var tionde så pass att hon väljer att stanna hemma under kvällstimmarna.
Streetgäris beskriver detta som ett demokratiproblem. Samtidigt som existerande trygghetsinitiativ hyllas har Streetgäris noterat att många av dem består till stor del av män och att det därför behövs kompletterande verksamheter: ”Eftersom det oftast är män som är förövare när tjejer och icke-binära blir utsatta för våld och sexuella övergrepp har förståeligt nog många tjejer och icke-binära svårt att känna sig trygga med män. Det behövs därför en verksamhet som består av tjejer och icke-binära, som en kan känna sig trygg att söka sig till, men som också ökar representationen av tjejer och icke-binära i offentliga rum.”
Genom samarbetet med Fryshuset ska Fri utbilda kvinnor och icke-binära ledare som tillsammans med volontärer kan skapa den trygghetsverksamhet som Streetgäris identifierat behovet av.
”Visionen är en nationell verksamhet som jobbar utifrån en metod som anpassas beroende på området och platsens behov. Ledarna kommer vara lokalt förankrade.”