Startsida - Nyheter

Stress prioriterad fråga för Unionens arbetsmiljöombud

Drygt sju av tio arbetsmiljöombud som företräder Unionen inom organisationer och föreningar lyfter fram stress och arbetsbelastning som den mest angelägna att jobba med på sin arbetsplats. Det visar fackförbundets nya arbetsmiljöbarometer. Men även chefs- och ledarskapsfrågor samt trivsel och socialt klimat är viktiga för Unionens arbetsmiljöombud på dessa arbetsplatser.

Bara drygt fyra av tio arbetsmiljöombud inom organisationer och föreningar anser att den psykosociala arbetsmiljön är bra. Sämst ställt är det inom service och tjänster, där endast var tredje arbetsmiljöombud anser att den psykosociala arbetsmiljön är bra. Det kan jämföras med att fler än vartannat arbetsmiljöombud inom bygg och fastighet är nöjda med arbetsmiljön på sina arbetsplatser. Samtidigt har Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) ännu inte haft något större genomslag.

– Nu är det nödvändigt att alla arbetsgivare börjar arbeta metodiskt efter dessa riktlinjer så att de får genomslag på arbetsplatserna. Rätt använt skapar de här föreskrifterna ett tydligt förhållningssätt kring tillgängligheten i arbetslivet och ger möjlighet till återhämtning, säger Daniel Gullstrand, arbetsmiljöutredare på Unionen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV