Sjukskrivningar orsakade av stress ökar i snabb takt, och allra mest inom socialt arbete. I den yrkesgrupp som toppar statistiken ingår socialsekreterare, kuratorer, psykologer och diakoner. Bland dessa har sjukskrivningar till följd av stress ökat från drygt 21 till drygt 36 per 1 000 medarbetare under åren 2010-2014 visar nya siffror som Försäkringskassan har tagit fram på uppdrag av fackförbundet Vision.
– Gemensamt för dessa yrken är att de kräver högre utbildning, innebär mycket kontakt med människor och är kvinnodominerade. Det är inte rimligt att den som har som jobb att stödja, utbilda eller vårda andra människor ska behöva bli sjuk av stress, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Enligt statistiken, som presenteras i färska rapporten Sjukt stressigt, finns fyra av de fem mest utsatta yrkesgrupperna inom välfärden och det är betydligt vanligare att kvinnor sjukskrivs till följd av stress än män. Samtidigt sjukskrivs både kvinnor och män i kvinnodominerade yrken på grund av stress i högre utsträckning än i andra yrken.
– Vi kan se att risken för att bli sjukskriven till följd av stress är 44 procent högre för kvinnor som arbetar i ett kvinnodominerat yrke jämfört med för kvinnor som arbetar i ett mansdominerat yrke. För män är motsvarande siffra 105 procent, alltså mer än en fördubblad risk, säger Veronica Magnusson.
Hon framhåller att välfärden är beroende av dessa yrkesgrupper och att statistiken utgör en tydlig signal om att arbetsvillkoren i kvinnodominerade yrken måste förbättras. Förutom det stora lidande som sjukskrivningarna innebär för enskilda medarbetare, kostar de samhället miljarder, konstaterar Magnusson.
Läs hela rapporten.