Startsida - Nyheter

Strong Girls väcker idrottslust

Rollerderby, brottning, Mixed Martial Arts och bergsklättring är några av de idrotter och äventyrssporter som flickor i Umeå får prova på i projektet Strong Girls. Grundtanken är att öppna upp idrotten för alla, stärka tjejers självkänsla och ge möjlighet till utveckling.
– Vi vill nå de som tror att sport inte är något för dem, säger Lucy Rist, en av initiativtagarna.

Omkring 20 tjejer i högstadieåldern deltar i Strong Girls första omgång som hålls under hösten och i vår och projektet kommer att pågå under tre års tid med nya grupper. Strong Girls är en del av stiftelsen Girls in Sports verksamhet och drivs av Lucy Rist och Jenny Lidqvist som också arrangerar den årliga festivalen Women in Sport + Adventure. Tanken med Strong Girls är också att öppna upp fler idrotter och äventyrssporter för tjejer, även sådana som annars ofta anses vara maskulint kodade.

– Igår var de och provade på MMA och de verkade verkligen gilla det. Det känns som att gruppen kommer samman allt mer, säger Lucy Rist.

Brottning. Foto: André Larsson.

Först hålls en introduktion och därefter tar praktiska träningar vid, antingen i en skola eller på ett gym. Varje delmoment läggs upp på så att en kvinna som kan fungera som förebild berättar om idrotten och sedan får de deltagande tjejerna prova. En av idrotterna som ingår är tyngdlyftning. Tyngdlyftaren Angelica Brage, som tävlar i grenen styrkelyftning, är en av de som berättat om idrotten, liksom några yngre tyngdlyftare som också fungerar som förebilder och som ofta bara är några år äldre än tjejerna själva. Sedan har tjejerna fått prova på i ett par veckor innan en ny idrott tar vid. Den som inte fastnar för tyngdlyftning kanske fastnar bergsklättringen eller någon av de andra idrotterna. Dessutom ingår moment där de sitter ner och pratar om föreställningar om flickor och kvinnor inom idrotten:

– En fråga vi diskuterar är hur media representerar kvinnor inom sport. Vi tar fram tidningar och diskuterar vad tjejerna tänker och känner om vad de ser.

– Nästa vecka ska vi prata om bilder i media på flickor och kvinnor som idrottar, och sedan ska vi diskutera kroppsuppfattning. Efter det är den första omgången med individuell sport klar, det har gått så fort, säger hon.

För alla tjejer

Girls in Sport har fått pengar av Arvsfonden för att driva Strong Girls, och de väntar nu på besked om möjlighet att utveckla det ytterligare. Tanken är att utveckla konceptet till något som går applicera på många ställen och platser i landet.

– Vi vill få arbetet med att få flickor intresserade av sport mer integrerat i skolor och kommuner, säger Lucy Rist och förklarar att de jobbar nära lokala skolor – denna gång jobbar de med Linnaskolan i Umeå – för att hitta flickor som kan vara intresserade av att delta. De sitter ner och pratar om vad de har för erfarenheter av sport, Lucy Rist och Jenny Lidqvist berättar om sig själva och vad de har gjort tidigare.

– Det är inte ett program för sportiga tjejer utan ett program för alla tjejer. Tanken är att vi pratar med dem om deras attityder till sport och sig själva och vi försöker få dem att prova på att idrotta, något de kanske aldrig skulle ha gjort annars.


Foto: André Larsson.

Problemet behöver inte vara att inte idrott och äventyrssport är tillgängligt för tjejer, mycket idrott är ju det, men Lucy Rist menar att det ofta finns ett problem i hur idrotten presenteras. Lucy Rist, som själv kommer från Storbritannien ursprungligen men har bott i Umeå i flera år, tycker att det i Sverige ofta sägs att flickor och pojkar har lika stor tillgång till idrott och äventyrssport men att det under ytan ser annorlunda ut. Därför sker också ett parallellt arbete som handlar om genus och sport:

– Samhället motiverar redan pojkar att börja idrotta, vi behöver jobba lite mer för att även flickorna ska göra det, säger Lucy Rist och understryker att maskulina strukturer som ofta dominerar föreningar har negativa effekter på både flickor och pojkar. Hon vill också bryta värderingar som att en person antingen är sportig eller inte.

– Det handlar inte om att vara bra eller dålig i idrott, utan om att hitta sin egen grej. Vårt budskap handlar inte om att man är en sportig tjej eller inte, men de sätter ofta sådana etiketter på sig själva. Så kanske dörren stängs och de tänker inte på möjligheten att idrotta igen. Det har så stor inverkan på hälsa och delaktighet i samhället, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV