Startsida - Nyheter

Sverige ansluter sig till pakt om nedrustning av kärnvapen

Ekot rapporterade i helgen att regeringen har beslutat att Sverige ska ansluta sig till Humanitarian Pledge (Humanitärt löfte). Det är en sammanslutning av 125 stater som har åtagit sig att arbeta för ett förbud mot kärnvapen. Humanitarian Pledge initierades av Österrike 2014 i samband med en konferens där regeringar, forskare och civilsamhällesorganisationer för tredje gången samlats och analyserat de humanitära konsekvenserna av kärnvapen.

Beskedet väckte jubel, bland annat hos Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF), som driver nedrustningsprogrammet Reaching Critical Will och ingår i ICAN, en global kampanj för att avskaffa kärnvapen.

– Det vore verkligen lägligt om Sverige nu äntligen ansluter sig till löftet och en väldigt viktig signal till de som ännu tvekar om att ta det formella steget i rätt riktning. Förra veckan träffades stater i den öppna arbetsgruppen för att föra förhandlingarna om kärnvapennedrustning framåt och Sverige bidrog konstruktivt. Låt oss hoppas att dessa rapporter inspirerar fler europeiska stater att gå med och bestämma sig för att stå på rätt sida av historien, säger Mia Gandenberger, programansvarig för Reaching Critical Will i en kommentar.

IKFF välkomnar också det faktum att utrikesdepartementet nu tillsätter en delegation för folkrätts- och nedrustningsfrågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV