Startsida - Nyheter

Sverige backar stort i årlig europeisk hbtqi-rankning

Förra veckan presenterade paraplyorganisationen ILGA Europa den årliga rapport som mäter respekten för hbtqi-personers rättigheter (homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner). 2015 placerade sig Sverige på sjätte plats. I Rainbow Europe Map 2016 tappar Sverige lika många placeringar och finns nu på tolfte plats.

Enligt RFSL, medlemsorganisation i ILGA Europa, beror tappet delvis på att andra länder gjort framsteg. En annan orsak är pågående förändringar i asyl- och migrationspolitiken. ILGA Europas undersökning visar att Sverige blivit sämre på att erbjuda skydd för människor som flyr undan förföljelse på grund av sin sexuella läggning, sitt könsuttryck eller sin könsidentitet.

– Detta är oacceptabelt och statsministern måste skapa förutsättningar för att öka fokuset på hbtqi-personers rättigheter när han senare under maj genomför en regeringsombildning, säger RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård.

RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö menar att rapporten från ILGA Europa ger ytterligare bevis för att de förändringar som regeringen nu genomför av asyl- och migrationspolitiken kränker mänskliga rättigheter.

– Ingen ska tvingas att leva i garderoben. Sverige måste återigen bli ett land dit de som vill komma ut kan få komma in, säger Kolsjö.

Malta toppar ILGA Europas rankning 2016. Aktivister och landets regering har enligt Rainbow Europe Map 2016 snabbt drivit utvecklingen framåt med viktiga reformer – både för att motverka och kriminalisera hatbrott och hets mot hbtqi-personer samt för att respektera trans- och intersexpersoners rättigheter. Ett viktigt steg som RFSL lyfter fram i sitt pressmeddelande om rapporten är förbudet i Malta mot att genomföra onödiga kirurgiska ingrepp på en persons könsegenskaper utan dennes samtycke.

RFSL:s ordförande Frida Sandegård framhåller att den svenska regeringen måste skynda på arbetet med att upphäva könstillhörighetslagen och ersätta den med moderna lagstiftning och även förstärka skyddet av intersexpersoners rättigheter.

– Medicinskt omotiverade kirurgiska ingrepp på en persons könsegenskaper som sker utan personens eget samtycke måste förbjudas, säger Frida Sandegård.

Magnus Kolsjö, vice ordförande, konstaterar att transpersoner saknar ett tydligt rättsligt skydd för transpersoner i hets- och hatbrottslagstiftningen i Sverige i dag.

– För en tid sedan lämnade en utredning ett förslag om att rätta till detta. Denna viktiga lagstiftning måste komma på plats snarast så att transpersoner kan få samma skydd som andra utsatta grupper, säger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV