Startsida - Nyheter

Sverigebaserad kurdisk tv-kanal avstängd av satellitbolag

På tisdagen stängdes den kurdiska tv-kanal Nevwroz av det franska satellitbolaget Eutelsat, enligt Ekot på begäran av den turkiska radio och tv-myndigheten. Kanalen har sin bas i Stockholm och sänder nyheter och underhållning på kurdiska och persiska som via satellitsändningar når hela Europa och delar av Asien.

Newroz vd Faruk Nozhatzadeh säger till Ekot att han kommer anlita advokater i Paris och ta ärendet till domstol:

– Det här är orättvist och vi har behandlats illa. Vi har inte gått över de lagar och regler som gäller för tv-sändningar i Europa.

Eutelsat stängde en vecka tidigare av sändningarna från en kurdisk tv-kanal i Belgien och inom Turkiets gränser har flera kurdiska tv-kanaler stoppats under de senaste veckorna, en utveckling som fått stark kritik av Europeiska journalistfederationen och Reportrar utan gränser.

– Här har vi alltså en regim som har gått väldigt långt i sin jakt på journalister och försöker tysta det fria utbytet av idéer. Det här är då ett företag som lyssnar på den här regimen och stänger ner en tv-kanal som inte ens riktar sig mot medborgare i Turkiet, vilket naturligtvis är oerhört problematiskt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV