Startsida - Nyheter

Sydkorea har flest kvinnor med låg lön inom OECD

Fyra av tio kvinnor i Sydkorea som har ett betalt arbete har låg lön - en term som används för lön som är under två tredjedelar av medianlönen. Det visar statistik från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).

Enligt statistiken hade 37,8 procent av de sydkoreanska kvinnorna med betalt arbete 2014 en så kallad låg lön. Det är det högsta procenttalet bland de 23 jämförda medlemsländerna. Ser man till gruppen män som har en låg lön ligger Sydkorea på elfte plats, med 15,4 procent.

Av de kvinnor som är i betalt arbete i Irland har 31 procent en låg lön. I USA är procenttalet 29,5 medan det i Tyskland och Japan är 25,9 respektive 25,5. Italien och Belgien har det lägsta antalet kvinnor med låg lön, 10,4 respektive 4,7 procent.

Genomsnittet för kvinnor med låg lön inom OECD ligger på 21,8 procent. För att stärka kvinnors position på den sydkoreanska arbetsmarknaden och arbeta för att färre kvinnor får låg lön är det enligt Sydkoreas arbetslivsinstitut ”nödvändigt att bygga upp arbetsmiljöstrukturer som låter högutbildade kvinnor träda in på arbetsmarknaden, behålla sin tjänst och utveckla sin karriär”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV