Knappt mer än hälften av kvinnorna i Sydkorea, en av världens 19 största ekonomier, har arbete. Det beror till stor del på att de är missgynnade på arbetsmarknaden. Geun-Hye Park har velat åtgärda detta samhällsproblem, men mött motstånd och kommer för sitt eftermäle som första kvinna på presidentposten att behöva hitta annat som stärker kvinnors position, skriver Gordana Malešević.
Enligt rapporter från Internationella arbetsorganisationen (ILO) och Världsbanken har andelen kvinnor (från 15 år) som har haft ett betalt arbete i Sydkorea stått stadigt kring 50 procent under perioden 1996–2014. Detta trots att Sydkorea de senaste trettio åren har gått från att vara ett utvecklingsland till att vara en av världens 19 största ekonomier och ingå i G20.
Sydkoreanska kvinnors sysselsättningsgrad på närmare 54 procent (2014) kan jämföras med 65 procent, som är genomsnittet för kvinnor inom OECD och med 77 procent, som är sysselsättningsgraden för sydkoreanska män, vilken ligger nära 79 procent som är genomsnittet för män inom OECD.
En signifikant diskriminering, baserad på kön, är utbredd på den sydkoreanska arbetsmarknaden och vetenskapliga studier visar att både hög- och lågutbildade kvinnor utestängs från arbetsmarknaden trots att kvinnor söker arbete mer aktivt än män. Bland de kvinnor som blir anställda blir många uppsagda under sin föräldraledighet. Uppsägningen av föräldralediga har ökat under detta decennium, trots att det är förbjudet, enligt arbetsmarknadsministeriet i Seoul. Kvinnor har en lagstadgad rätt att ta ut 90 dagarna mammaledighet som företagen ska finansiera till 100 procent.
Att företagen undkommer denna kostnad genom att säga upp kvinnor inför eller under föräldraledigheten är de flesta införstådda med. En del arbetsmarknadsexperter menar att den ökade uppsägningen av föräldralediga kvinnor är möjlig eftersom ansvaret för att anmäla lagbrotten ligger på den som har blivit uppsagd. De uppsagda stämmer sällan företagen i rädsla för att det skulle göra det svårare att få en ny anställning. Undersökningar som Koreanska kvinnoorganisationernas förbund (Han’guk yôsông tanch’e yônhap) har gjort visar dessutom att endast hälften av kvinnorna tar ut den lagstadgade mammaledigheten, medan den andra hälften säger upp sig, som företagskulturen påbjuder.
Treårig arbetsmarknadsplan
Detta samhällsproblem har president Geun-hye Park velat få bukt med genom att få de stora koreanska företagen att anställa fler kvinnor. År 2013 lade Park-administrationen en treårig arbetsmarknadsplan i syfte att höja kvinnors sysselsättningsgrad till 62 procent till årsskiftet 2017–2018, då Geun-hye Parks tid på presidentposten går ut.
Park-administrationen ville ”sätta medelålders kvinnor och de kvinnor vars karriär blivit avbruten av äktenskap och barn i arbete” genom att få de stora företagen att erbjuda kvinnor en deltidsanställning, och arbetsmarknadsplanen följdes upp med en kampanj riktad till landets stora företag – de sydkoreanska konglomeraten.
De sydkoreanska konglomeraten, så kallade chaebols, har varit dragkraften i Sydkoreas ekonomiska tillväxt och under detta decennium stärkt sin ställning både på arbetsmarknaden och på börsen. De åtta största, Hyundai Motors, Samsung, SK, LG, POSCO, Hyundai Heavy Industries, GS och Hanwha, ökade enligt The Korea Herald sin personalstyrka med 8,7 procent under 2011.
President Geun-hye Park, som tillträdde sitt ämbete i februari 2013, ansåg att det mot denna bakgrund fanns utrymme för de stora företagen att anställa även kvinnor, och när den treåriga arbetsmarknadsplanen presenterades lät Park-administrationen meddela att ”deltidsanställningarna skulle vara till alla delar lika en fast heltidsanställning utom i antal arbetade timmar”.
Arbetsmarknadsplanen var grundad på de stora företagens vilja till samarbete och självkorrigering. I verkligheten resulterade Park-administrationens arbetsmarknadspolitik dock inte i några fasta deltidsanställningar, utan i korttidskontrakt. Hyundai Motor, Samsung-gruppen och andra stora företag har alla mer eller mindre följt samma princip med kontrakt på två år.
Visstidsanställningar
Många kvinnor som i och med Parks arbetsmarknadspolitik fått ett betalt arbete har under detta år vittnat om att deras anställningstid tagit slut. Kvinnorättsorganisationer och kvinnokommittén inom fackliga samorganisationen Jeon-guk Minju Nodong Johap Chongyeonmaeng, där bland andra textilarbetarnas, sjukvårdspersonalens, lärarnas, de statsanställdas och de universitetsanställdas fackföreningar ingår, har riktat stark kritik mot landets första kvinna på presidentposten och menar att visstidsanställningarna har urholkat kvinnors redan svaga position på arbetsmarknaden.
När de första korttidskontrakten blev kända reagerade Park-administrationen, och den ansvariga ministern gick ut till de anställdas försvar. Mycket sades, men inget förändrades i realiteten och härom veckan sade Park-administrationens presstalesperson: ”Efter att ha kommit till slutsatsen att arbetsmarknadskulturen inte går att förändra endast genom nyanställning, rekommenderar vi ett system som gör det möjligt för heltidsanställda att under begränsad tid ha rätt till att arbeta deltid”.
Med andra ord har president Geun-hye Park och hennes konservativa parti, Saenuri-partiet sänkt sina ambitioner. I stället för att försöka få de stora företagen att anställa fler kvinnor vill de nu försöka få företagen att inte säga upp de kvinnor som tar ut sin föräldraledighet eller tvinga kvinnor att säga upp sig, utan i stället låta dem gå ned på deltid vid behov.
Det faktum att företagens vilja till självkorrigering har varit knapp har inte fått Park-administrationen och Saenuri-partiet, som till stor del har drivit en finansstyrd tillväxtpolitik, att skärpa övervakningen av lagbrott på arbetsmarknaden och till exempel göra det möjligt för fler än endast den som har blivit uppsagd att anmäla lagbrottet. Det vill säga att Park-administrationen har avstått från att stöta sig med de sydkoreanska konglomeraten.
Planen möter motstånd
I Sydkorea har presidenten stor makt över politiken och det är möjligt att president Park inte har övergett arbetsmarknadsplanen som skulle höja kvinnors sysselsättningsgrad till 62 procent till årsskiftet 2017–2018, men hon har stött på motstånd, både från de sydkoreanska konglomeraten och från sina partikollegor, som gör det svårt för henne att nå det uppsatta målet.
Under Geun-hye Parks tid på presidentpost har Saenuri-partiet varit splittrat, vilket enligt presidenten själv har stått i vägen för hennes försök att skapa arbete och stimulera den ekonomiska tillväxten.
Vid partiets kongress i början på augusti valdes en ny ordförande, Jung-hyun Lee, och det faktum att Lee är en nära allierad till president Park kan öppna upp för en politik som rymmer de åtgärder som krävs för en (mer) jämställd arbetsmarknad. I dagsläget ser det dock ut som att Geun-hye Park kommer behöva hitta annat som stärker kvinnors position att göra till sitt eftermäle.