Startsida - Nyheter

Sydkorea: Män lägger mer tid på hushållsarbete

Sydkoreanska män lägger mer tid på hushållsarbete i dag än för fem år sedan, enligt den senaste nationella undersökning som ministeriet för familj och jämställdhet har gjort.

Ministeriet har genomfört sådana undersökningar vart femte år sedan 2005. I den senaste ingår 5 018 hushåll. Hushållen fick svara på frågor om bland annat matlagning, disk, tvätt och städning. Resultatet visar att män tar större ansvar i dag än tidigare för alla i undersökningen efterfrågade hushållssysslor utom strykning, menar familje- och jämställdhetsministeriet i sitt pressmeddelande.

Männens ansvar för matlagningen har ökat från 22,2 procent (2010) till 38,5  procent (2015) och för disken från 29 till 45 procent motsvarande år.

Enligt pressmeddelandet har de flesta män svarat att deras makor har det största ansvaret för barnen: Kvinnor står för 73,3 procent av den tid som föräldrarna matar sina barn, för 73,1 procent av tiden som föräldrarna lägger på att hjälpa barnen med läxor och för 82,6 procent av tiden som går till förberedelser av skolrelaterade aktiviteter, medan ”männen ägnar en del tid åt att leka med och tvätta barnen samt ta dem till läkaren när det krävs”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV