Startsida - Nyheter

Sydkorea: Massiva protester mot korruption i Seoul

Under lördagskvällen rapporterades om hundratusentals människor på gatorna i Sydkoreas huvudstad Seoul. Enligt CNN bestod protestdeltagarna till större delen av unga, studenter, fackföreningsmedlemmar och familjer med barnvagn. De protesterade mot presidenten Geun-hye Park och krävde hennes avgång. Demonstrationen är den största i landet sedan den 1987 som ledde till militärjuntans fall.

Enligt organisatörerna samlades uppemot en miljon demonstranter på gatorna. Polisen uppgav 260 000 personer, enligt BBC.

Geun-hye Park är fångad i en virvel av rykten om hennes förhållande med sin vän och rådgivare, Choi Soon-sil, som nyligen häktades, och är anklagad för bedrägeri och maktmissbruk samt försök att utpressa enorma summor pengar från sydkoreanska företag.

Enligt rapporter har president Park förbundit sig att samarbeta med åklagarna i en utredning, men i nuläget finns inga tecken på att hon tänker kliva av presidentposten.

Missnöjet mot president Park är en fortsättning på protesterna mot den maktelit och det styre som hennes far, Chung-hee Park ledde under militärdiktaturen år 1961-1979.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV