Demokratiska framstegspartiets Ing-wen Tsai har fått 56,1 procent av rösterna och blir därmed den första kvinnan i Taiwan som tillträder presidentposten. Nationalistpartiets presidentkandidat, Eric Chu, som har fått 31 procent av rösterna, har gratulerat Tsai och meddelat att han lämnar sin post som partiordförande. Kombinationen av Ing-wen Tsai på presidentposten och Demokratiska framstegspartiets första egna majoritet i den lagstiftande församlingen är ett tydligt maktskifte i Republiken Kina. Gordana Malešević rapporterar.
Ett halvår innan hon fyller 60 år har Demokratiska framstegspartiets kandidat Ing-wen Tsai med stor marginal blivit vald till president i Republiken Kina. Ing-wen Tsai är jurist och har en doktorsexamen från London School of Economics. Hon har varit minister för Fastlandsrådet, chef för Taiwans motsvarighet till Konsumentverket, chef för Kommissionen för rättvis handel samt ordförande för Demokratiska framstegspartiets (2008-2012). Hon har ställt upp som kandidat i valet till Taipeis borgmästare (2010) och till presidentposten (2012), då som första kvinnliga presidentkandidat. Vid bägge tillfällena förlorade hon med knapp marginal.
Under presidentvalskampanjen har Ing-wen Tsai besökt USA och Japan. Tsai har sagt att hon vill ”stärka Taiwans kontakter med liktänkande demokratier i världen” samt att ”Taiwan behöver bygga ut sitt regionala partnerskap för att minska landets ekonomiska beroende av Folkrepubliken Kina och skapa sig ett större internationellt utrymme”. Hon har valt den partipolitiskt obundne epidemiologen, förre detta hälsoministern och vice ordförande för Academia Sinica, Taiwans ledande forskningsinstitut, Chien-jen Chen som vice-presidentkandidat och på sin Facebook-sida har Ing-wen Tsai släppt en videosnutt i vilken hon deklarerar att hon stöder samkönade äktenskap.
Demokratiska framstegspartiets Ing-wen Tsai har fått 56,1 procent av rösterna och är den första kvinnan i Taiwan att tillträda presidentposten vilket sker den 20 maj 2016. Det är andra gången en kandidat från Demokratiska framstegspartiet får tillträda presidentposten. I den lagstiftande församlingen, yuan, Nationalistpartiet (Kuomintang) fått 35 platser och Demokratiska framstegspartiet fått egen majoritet med 68 platser, av totalt 113 platser (som
kan jämföras med innan valet då Nationalistpartiet hade 65 och Demokratiska framstegspartiet hade 40 platser).
Unga och civila organisationer
Valrörelsen har varit fylld av stor förväntan och mycket energi, till en grad som inte har skådats sedan slutet på 1980-talet, då Demokratiska framstegspartiet bildades och det närmare 40-åriga undantagstillståndet upphävdes. Skillnaden från tidigare valkampanjer har varit de civila organisationernas och framför allt de unga vuxnas närvaro och engagemang.
Ing-wen Tsai är känd för att tänka innan hon talar och mer känd för att vara pragmatiker än feminist. För att få så brett stöd som möjligt har hon under denna valkampanj, till skillnad från tidigare, samtalat både med sociala rörelser som arbetar med arbetsmarknadsfrågor och med ursprungsfolken, men jämställdhetsfrågorna har hon lämnat därhän. Inför den tredje och sista presidentkandidatdebatten i taiwanesisk television skrev Yi-chien Chen och Chao-yuan Tseng från Uppvaknandestiftelsen, landets ledande feministiska organisation, en debattartikel i Taiwans näst största kinesiskspråkiga dagstidning (蘋果日報). I den konstaterar artikelförfattarna att ingen av de tre presidentkandidaterna hade lagt fram någon jämställdhetspolitik, och de frågade kandidaterna vilka åtgärder de tänker använda för att stävja de utbredda sexuella trakasserierna mot kvinnor på arbetsplatser. De frågade även vilka åtgärder presidentkandidaterna vill tillämpa för att stävja diskrimineringen mot gravida kvinnor på arbetsplatser, som får till följd att kvinnor saknar ekonomisk säkerhet senare i livet. Yi-chien Chen och Chao-yuan Tseng syftar på det faktum att kvinnor blir uppsagda under sin lagstadgade mammaledighet, att företagskulturen ofta påbjuder att kvinnor säger upp sig under graviditeten och mammaledigheten samt att kvinnor till följd av den rådande företagskulturen ofta inte tar ut sin lagstadgade mammaledighet.
– Politikerna gav svävande svar på våra frågor och saknade förslag på konkreta åtgärder, men vi nöjer oss inte med detta och kommer att följa upp frågorna längre fram i vår, säger Uppvaknandestiftelsens generalsekreterare Yi-chien Chen och tillägger:
– Det är anmärkningsvärt att presidentkandidaterna i denna valkampanj, till skillnad från tidigare kampanjer och trots den mängd kvinnor som kandiderat i detta val, inte presenterade någon feministisk politik eller politik för ökad jämställdhet. Samtidigt blev jag glatt överraskad över att Nationalistpartiet nu säger att även det är för samkönade borgerliga äktenskap, och tror att Ing-wen Tsai kan ha en mer progressiv syn på jämställdhet än vad partier låter visa.
Förväntningar
Nu återstår att se hur president Ing-wen Tsai kommer att utveckla samarbetet med å ena sidan Folkrepubliken Kina, som är landet största handelspartner och å andra sidan USA, där Demokratiska framstegspartiet har ett av sina officiella kontor. Det återstår även att se om hon kommer att infria vallöftet om ökad transparens i den politiska beslutsprocessen. Under 2015 förhandlade Nationalistpartiet och president Ying-jeou Ma, bakom lyckta dörrar, fram nya handelsavtal med Folkrepubliken Kina. Nationalistpartiets brist på öppenhet och allt starkare band till Kina ledde till stora folkliga protester och till förlust av både presidentposten och makten i den lagstiftade församlingen. Demokraten och pragmatikern Ing-wen Tsai torde ta lärdom av kollegernas misstag.