Startsida - Nyheter

Taiwan: Mer än hälften skulle rösta på Ing-wen Tsai i dag

Ing-wen Tsai har innehaft presidentposten i hundra dagar. En nyligen genomförd opinionsmätning visar att hon skulle få 53,8 procent av rösterna om det hölls val i dag, medan Nationalistpartiets presidentkandidat Eric Chu skulle få 16,9 procent. Vid presidentvalet i januari fick Tsai 56,1 och Chu 31 procent av rösterna.

På frågan vilket av alternativen som bäst beskriver Tsai svarade 72,7 procent ”integritet”, 63 procent svarade ”trovärdig”, 57,8 procent valde ”reformerande”, 56,4 procent valde ”ledarskap”, 55,6 procent svarade ”beskyddare av taiwanesiska intressen i frågor som rör relationen till Folkrepubliken Kina”, och 48,9 procent svarade ”orädd och bestämd”.

På frågan vilken politik hen anser att Tsai-administrationen har lagt mest kraft på svarade 59,6 procent ”pensionsreformen”, medan 55,6 procent svarade ”övergångsrättvisa” (som omfattar de processer och mekanismer en stat använder för att komma till rätta med massiva kränkningar av mänskliga rättigheter och humanitär rätt för att säkerställa upprättelse, rättvisa och försoning), 55,5 procent svarade ”arbetstagarnas rättigheter”, 51,3 procent svarade ”reformering av rättsväsendet” och 49,7 procent svarade ”ny politik för ökat (ekonomiskt, teknologiskt och kulturellt) samarbete med länder i Sydostasien, Australien och Nya Zeeland” – för vilken riktlinjer lades fram av Tsai-administrationen den 16 augusti och där Filippinerna har lyfts fram som den viktigaste samarbetspartnern.

Opinionsmätningen genomfördes 18 och 19 augusti, omfattar 1 071 svarande personer, har en konfidensnivå på 95 procent och en felmarginal på 2,99 procentenheter, enligt flera taiwanesiska tidningar med olika politisk hemvist. Mätningen är gjord av tankesmedjan Taiwan Style Foundation som står i samma idétradition som den Pan-gröna koalitionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV