Startsida - Nyheter

Transockupanter: ”Vi vill ha politikernas uppmärksamhet”

Ett 70-tal aktivister ockuperade på måndagen Socialstyrelsens kontor med en kravlista för att förbättra villkoren för transpersoner.Aktivisterna knyter i en publicerad text an till ockupationen av Socialstyrelsens kontor 1979, som spelade stor roll för beslutet att avskriva homosexualitet som en psykiatrisk diagnos.

”Situationen för transpersoner är bättre än förr men fortfarande ohållbar, livsfarlig och oacceptabel”, skriver Transförsvaret på sin hemsida.

Aktivistgruppen vill bland annat avskaffa Socialstyrelsens rättsliga råd, som fattar beslut om ändringar av könstillhörighet för transpersoner. Dessa frågor ska hanteras av läkare och inte politiker eller byråkrater, säger aktivisten Aurora Norder till SVT.

Men aktivisterna fick lämna Socialstyrelsen utan att ha blivit bemötta av någon politiker. Ändå var Transförsvaret nöjda med aktionen.

”Jag vill tacka alla som deltog i aktionen i dag. Till slut fick vi inte träffa någon av de politiska ledare som skulle kunna genomföra några av våra krav. Det betyder att det här är bara en början till vår kamp. Men vilken strålande början det var. Det var ingen av oss i Transförsvaret som förväntade att vi skulle bli så många som vi blev”, skriver Steph på Transförsvarets Facebooksida.

”Vi lever i mörka tider. Snart bor vi i en värld ledd av Donald Trump och en tid när fascismen växer återigen i hela Europa. Men i dag, i några timmar, bröt vi hopplöshetens frammarsch. Vi bevisade att vi transpersoner kommer att stödja varandra igenom alla väder. Jag gråter glädjetårar för jag har aldrig känt mig så omfamnad av solidaritet som nu.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV