Startsida - Nyheter

Tre kvinnor föreslagna att bli FN:s generalsekreterare

Tre kvinnor är föreslagna till posten som FN:s generalsekreterare: Vesna Pusic från Kroatien, Irina Bokova från Bulgarien och Natalia Gherman från Moldavien.

Mogens Lykketoft, ordförande för FN:s generalförsamling, har meddelat att alla 93 medlemsstaterna från och med i år skall få delta i valet av kommande generalsekreterare samt lovat en transparent och inkluderande valprocess. I pressmeddelandet står även att medlemsstaterna ”ska överväga att presentera kvinnor, likväl som män, som kandidater till posten som generalsekreterare”.

Hittills har endast män valts till generalsekreterare. Valproceduren har omgärdats av hemlighetsmakeri och inkluderat säkerhetsrådets fem permanenta medlemsländer – Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA. Dessa kommer även framöver att ha ett stort inflytande i valet av generalsekreterare, men majoriteten av medlemsländerna får från och med i år en betydande roll, enligt Lykketoft.

Vesna Pusic är kroatisk politiker, sedan 2013 partiledare för Kroatiska folkpartiet – liberaldemokraterna och förespråkare för bland annat jämställdhet och hbtq-rättigheter.

Irina Georgieva Bokova är bulgarisk politiker och sedan 2009 generaldirektör för Unesco, den första kvinna som innehar posten.

Natalia Gherman är Moldaviens utrikesminister och tillförordnade premiärminister. År 2006-2009 var Natalia Gherman Moldaviens ambassadör i Sverige, Norge och Finland, med säte i Stockholm.

Den nya generalsekreteraren kommer att tillträda posten i januari 2017. Generalsekreteraren väljs för en femårsperiod, som kan förnyas en gång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV