Startsida - Nyheter

TTIP döms ut i intensivt förhandlingsskede

Såväl Brexit som det stora motståndet mot TTIP i Tyskland och Frankrike beskrivs som bidragande faktorer till de utspel som förekommit om att förhandlingarna är dömda att misslyckas, eller åtminstone inte kommer att kunna slutföras innan årsskiftet.

Frankrikes premiärminister François Hollande har sagt att det blir omöjligt att slutföra förhandlingarna under 2016. Och tyska ekonomiministern Sigmar Gabriel hävdade häromdagen att förhandlingarna mellan EU och USA har gått i stå ”men att ingen egentligen vill medge det”.

Uttalandet har väckt uppmärksamhet både bland förespråkare av TTIP och dess motståndare. Tidningen Arbetets ledarskribent Martin Klepke var snabb med att välkomna beskedet.

Frågan är om uttalandet betyder att avtalet verkligen är på väg att skrotas eller snarare ska ses som ett inspel i förhandlingarna. Enligt Margaritis Schinas, talesperson för EU-kommissionen som ansvarar för förhandlingarna, har parterna nått en kritisk fas. Samtidigt betonade han upprepade gånger, vid en presskonferens på måndagen, att det senaste rådsmötet gav kommissionen ett tydligt mandat att slutföra förhandlingarna för samtliga EU-länders räkning.

Tysklands premiärminister Angela Merkel delar inte heller Gabriels bild av läget, åtminstone inte offentligt. Hon liksom EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vidhåller att förhandlingarna fortsätter enligt plan. På en direkt fråga via Twitter från frilansjournalisten och författaren Bitte Hammargren svarar Malmström att hon förbereder nästa förhandlingsrunda.

Malmström vidarebefordrade också en uppmaning från kommissionen om att söka egen information i de officiella dokument som publicerats om förhandlingarna och avtalsutkastets innehåll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV