Startsida - Nyheter

Turkiet: Lagändring som tillåter sex med barn under 15 upprör

Författningsdomstolen i Turkiet har beslutat att upphäva en bestämmelse som kriminaliserar alla sexuella handlingar mot barn under 15, med utgångspunkten att de utgör sexuella övergrepp.

Beslutet som tagits av en majoritet, sju mot sex, av författningsdomstolens ledamöter har upprört akademiker, barn- och kvinnorättsaktivister. De varnar för att beslutet kommer att leda till straffrihet för de som våldtar barn eller tvingar barn till äktenskap. Beslutet träder i kraft i januari 2017, skriver Hurriyet Daily News.

Författningsdomstolens beslut bygger på ansökan om utlåtande från en lokal tingsrätt angående en anmälan. Motiveringen till beslutet är diffus och svårbegriplig. Den nuvarande lagen förklaras orättvis. Kort sagt för författningsdomstolen ett resonemang som går ut på att den nuvarande lagen, som förbjuder sexuella kontakter med barn upp till 15 år, i själva verket diskriminerar yngre barn, under 12 år, som utsätts för sexuella övergrepp. Detta då en 14-åring som ”förstår vad en sexuell handling är” – och därmed enligt domstolens motivering kan ha samtyckt – behandlas lika med övergrepp mot en fyra-åring.

Generalsekreteraren för Association to Prevent Child Abuse and Neglect, professor Aysun Baransel, sade till turkiska Hurriyet att samtycke kan förekomma i fall av sexuellt umgänge mellan jämnåriga, ”men det vore omöjligt att tala om samtycke om det är fråga om en 60-åring och ett 15-åriga barn”.

Domen kommer att överklagas, lovar Federation of Women’s Associations (TKDF), Canan Güllü till Hurriyet. Samtliga kritiker som Hurriyet citerar menar att den nya bestämmelsen är en backlash, katastrofalt, ett brott mot barnets och mänskliga rättigheter, som går emot internationella konventioner och som kommer att drabba många barn i landet där många redan utsätts för barnäktenskap.

Beslutet har mött stora protester både nationellt och internationellt.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström riktade snabbt kritik mot den turkiska lagändringen via en tweet. Detta ledde till att turkiska UD kallade tjänstemän från svenska ambassaden i Turkiet till ett möte.

– Turkiska UD har uttryck besvikelse över tweeten. De anser att det är en missuppfattning och att Wallström har dragit förhastade slutsatser, säger Pezhman Fivrin från UD:s presstjänst till DN.

Turkiets Författningsdomstol har nu get ut ett pressmeddelande. Författningsdomstolen anser att utländska medier har missförstått beslutet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV