Startsida - Nyheter

Turkiet: ”Vi transpersoner vill dö av naturliga orsaker”

Cirka 200 hbtq-rättsaktivister och transpersoner protesterade på söndagen i Istanbul mot det brutala mordet på hbtq-aktivisten och transpersonen Hande Kader. Kader blev mest känd under protesterna som ägde rum i juni mot turkiska myndigheters beslut att förbjuda Istanbul Pride.

Trots demonstrationsförbud på grund av undantagstillståndet i Turkiet, anslöt folk till protestmarschen där deltagarna krävde rättvisa för den mördade aktivisten. Protesten stoppades mot slutet av marschen av polisen. Men budskapet gick fram och aktionen fick internationell uppmärksamhet. På en av banderollerna stod att läsa: ”Vi transpersoner vill kunna dö av naturliga orsaker.”

Hande Kader blev 22 år. Hon sågs sist i juli när hon klev in i en bil. Kvarvarande kroppsdelar hittades den 8 augusti. Hon hade våldtagits, stympats och satts i brand. Polisen har hittills inte gripit någon för dådet.

Turkiet har det högsta antalet mord på transpersoner i Europa enligt Transgender Europes rapport. Flest mord mot transpersoner globalt begås i Brasilien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV