Startsida - Nyheter

Tvångssteriliserade ska ersättas av staten

Tvångssteriliserade transpersoner kommer att få skadestånd från staten. Det meddelar folkhälsominister Gabriel Wikström. Beskedet kommer efter flera års intensivt arbete från RFSL som precis stod i begrepp att stämma staten för den kränkning som skett: – Vi är oerhört glada för det här beskedet och hoppas att processen går snabbt och inte möter motstånd, säger förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Transpersoner som tvångssteriliserats för att få byta juridiskt kön kommer beviljas skadestånd.

– Det tillhör ett modernt samhälle att kunna ge den här typen av ersättning och att kunna slå fast att det är ett synsätt som vi anser är helt förkastligt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S), till Svenska dagbladet (SvD).

Beskedet från folkhälsominister Gabriel Wikström möjliggörs av en ny lag riksdagen förväntas ställa sig bakom. Han hoppas att lagstiftningsarbetet ska vara klart till den 1 juli 2018.

RFSL, som tillsammans med RFSL Ungdom, Transföreningen FPES och KIM, drivit kravet på skadestånd i flera år, välkomnar regeringens besked:

– Vi är oerhört glada för det här beskedet och hoppas att processen går snabbt och inte möter motstånd, säger förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Avslog ansökan 2014

I januari 2013 togs beslutet att tvångssteriliseringar inte längre får ske i Sverige. De strider mot regeringsformen, Europakonventionen och är diskriminerande, konstaterade Kammarrätten i Stockholm december 2012.

Från 1972 och fram till Kammarrättens dom tvångssteriliserades cirka 800 personer i utbyte mot att i offentliga dokument få registreras som det kön de identifierar sig med.

Sommaren 2013 upphävdes också själva kravet i lagtexten av riksdagen. Efter det lämnade cirka 160 personer in ett ersättningsanspråk till Justitiekanslern för att de blivit tvångssteriliserade. RFSL, tillsammans med RFSL Ungdom, Transföreningen FPES, KIM och Diskrimineringsbyrån i Uppsala, stod bakom ansökan som juristen Kerstin Burman arbetat med. Justitiekanslern avslog ansökan sommaren 2014 och menade, tvärtemot Kammarrätten, att det inte alls handlade om tvångssterilisering.

Stämma staten

Efter avslaget beslutade RFSL att de skulle stämma staten med hjälp av juristen Kerstin Burman. Det tog flera år att samla drabbade som ville vara med och att färdigställa dokumentationen. De avvaktade också för att ge regeringen chans att själva ta initiativ att betala ut skadestånd.

Processen skulle precis sätta igång när folkhälsominister Gabriel Wikström (S) meddelade att regeringen beslutat om att ta initiativ till ny lag som ska möjliggöra ekonomisk kompensation till de drabbade. Hur stora belopp det kan bli fråga är oklart.

– Att regeringen nu valt att ta politiskt ansvar för tvångssteriliseringarna är glädjande. Nu förutsätter vi bara att nivån på ersättningen blir tillräcklig hög. I vår stämningsansökan satte vi nivån till 300 000 kronor per person, säger Kerstin Burman.

Ersättningsnivån avgörande

Om nivån på skadeståndet blir betydligt lägre än det RFSL kommit fram till kan det bli process i domstol ändå. Lagförslaget behöver också godkännas av riksdagen innan fallet kan betraktas som avslutat. Men risken för att något nu skulle gå galet tror inte RFSL är så stor, betonar Westerlund.

– Jag tror det finns en majoritet som är för förslaget i riksdagen och ersättningsnivån är den rimliga med hänsyn taget till svensk skadeståndsrätt och europeiska domar bland annat.

På 1970-talet upphävdes de lagar som möjliggjorde tvångssterilisering av andra grupper och år 2000 beslutade regeringen att be om ursäkt och betala ut ekonomisk kompensation till de som tidigare tvångssteriliserats. Omkring 2 000 personer ersattes då med ett schablonbelopp på 175 000 kronor vardera.

Maria Sundin, ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse och en av dem som tvångssteriliserats, berättar hur hon upplevde att samhället såg på henne.

– Det var som om jag inte varit värd ett skit, berättar hon med eftertryck.

– Nu får vi samma upprättelse som de andra tvångssteriliserade, det känns som ett oerhört erkännande av regeringen om att staten har gjort fel. När jag har pengarna i handen så kommer jag fira. Det blir en skön semester nånstans i Söderhavet, säger hon och ler.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV