Startsida - Nyheter

Tydligare karriärvägar för forskare föreslår utredning

– Långa perioder av kortsiktiga anställningar utvecklar inte den självständighet som framtidens forskningsledare behöver.

Det säger Ann Fusk som i dag lämnade över sin utredning om trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare till Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Fusk föreslår bland annat att utbildningsbidragen för doktorander slopas, liksom finansiering med stipendier efter en övergångsperiod, att en meriteringsanställning med rätt till prövning för tillsvidareanställning införs och att nationella mål för antalet meriteringsanställningar beslutas av regeringen samt att uppföljning när det gäller visstidsanställningar. Utredaren har också förslag som ska göra det lättare att röra sig mellan svenska och utländska lärosäten och mellan lärosäten och näringsliv.

Syftet med förslagen är att säkra återväxten av unga forskare, inte minst kvinnor betonar Hellmark Knutsson, för att kunna leva upp till regeringens ambitioner om att Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation Enligt Ann Fusk har svenska universitet och högskolor, med förbättrade arbetsvillkor och tydligare karriärvägar, goda möjligheter att hävda sig i konkurrensen mot länder som till skillnad mot Sverige tvingats till neddragningar på högre utbildning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV