Startsida - Nyheter

Tyskland: ”Erkänn folkmordet på herero- och namafolken”

Oppositionen i tyska förbundsdagen kräver att parlamentet unisont ska fördöma massakern mot herero och nama-folken mellan 1904 och 1908 i det av Tyskland kolonialiserade Sydvästafrika som folkmord, rapporterar Frankfurter Rundschau online.

Ett folkligt uppror mot kolonialmakten i den tyska kolonin Sydvästafrika 1904 blev startskottet på ett brutalt fyraårigt förintelsekrig mot herero och nama-folken som skördade tiotusentals människoliv.

”Vi kräver ett ställningstagande från parlamentet. Det vore en signal till Tysklands regering att vi är beredda att ta vårt historiska ansvar”, säger Uwe Kekeritz, talesperson i utvecklingspolitiska frågor för tyska miljöpartiet Die Grünen.

Tidigare motioner om en parlamentarisk resolution i frågan har röstats ner av förbundsdagen. Det pågår just nu bilaterala förhandlingar mellan Namibias och Tysklands regeringar om en gemensam deklaration i fråga om folkmordet. Kekeritz menar dock att förbundsdagen inte ska avvakta resultatet av dessa förhandlingar utan att parlamentet snarast ska nå en partiövergripande överenskommelse i den här frågan. Det faktum att Turkiet har hänvisat till just Namibia i sin kritik mot Tyskland i kölvattnet av förbundsdagens Armenien-resolution är inte relevant menar Kekeritz. ”I den här frågan har Turkiet rätt”, har Kekeritz sagt i en intervju med Frankfurter Rundschau On line.

Även Niema Movassat, talesperson i utvecklingspolitiska frågor för oppositionspartiet Die Linke, vill se ett parlamentariskt erkännande av folkmordet på herero och nama mellan 1904 och 1908. Han uppmanar regeringskoalitionen att enas med oppositionen om en gemensam parlamentarisk resolution i den här frågan, likt den som nyligen röstades igenom om folkmordet mot armenier i det Osmanska riket 1910.

Ruprecht Polenz, parlamentsledamot för regeringspartiet CDU, är utsedd av Tysklands regering att förhandla med Namibia. Han säger att de pågående bilaterala förhandlingarna mellan regeringarna ska avslutas snarast möjligt. Den tyska regeringens mål med dessa förhandlingar är att enas om en officiell ursäkt som kan godtas av Namibia. Ekonomisk kompensation till enskilda personer kommer inte att vara aktuellt, ett önskemål från den tyska regeringen, däremot finansiering av utbildningsprojekt i Namibia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV