Startsida - Nyheter

Unga kvinnor väljer Bernie Sanders framför Hillary Clinton

Primärvalet i New Hampshire i USA blev vändpunkten för socialisten Bernie Sanders kontra Hillary Clinton. I ett primärval med rekordstort deltagande vann Sanders med 60 procent mot Clintons 38 procent. Primärvalet visade att Sanders fick stöd av 83 procent bland unga mellan 18-29. Han fick därmed 78 procent av förstagångsväljarnas röster. Hillary Clinton, däremot, har fått fler röster bland väljare över 65 och familjer med över 200 000 dollar i årsinkomst. I sitt tacktal kallade Bernie Sanders segern i New Hampshire för en ”politisk revolution”. Enligt valundersökningen har 55 procent av kvinnorna, 70 procent bland kvinnor under 30, röstat för Sanders.

Enligt Democracy Now blev Sanders, i och med segern i New Hampshire, den första judiska presidentkandidat som vinner ett stort primärval i USA:s historia.

Sarah Silverman och Susan Sarandon är två av de kända artister som stödjer Sanders. Förre detta utrikesministern Madeleine Albright och feministikonen Gloria Steinem är bland de som stödjer Clinton och har uttryckt besvikelse över unga kvinnor som väljer bort Hillary Clinton.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV