Startsida - Nyheter

Uruguay: Fernández Huidobro är död

För tre dagar sedan dog Eleuterio Fernández Huidobro, Uruguays försvarsminister och grundaren, tillsammans med José Mujica och Raul Sendic med flera, av Tupamaros, en urban gerillagrupp som senare förvandlades till ett politiskt parti och som fick mycket uppmärksamhet och sympatisörer på sjuttiotalet.

Fernández, Mujica, Sendic och sju andra fångar tillbringade 13 år i fängelse och blev behandlade som gisslan av den uruguayska diktaturen.

Efter frigivningen förvandlades Fernández till militärernas vän. Han försvarade militärens agerande och ansåg att Tupamaros hade förlorat kriget och menade att därför hade militären rätt att diktera villkor.

Under hans tid som minister gjordes utgrävningar i några kaserner och kvarlevorna av några försvunna som hittades av specialister och rättsläkare. En viktig och stor databas med uppgifter om de försvunna och deras familjer byggdes på åttiotalet och undersöks vid Montevideos universitet. För några månader sedan stals och förstördes kopior av hårddiskarna där informationen hade samlats. Brottet är fortfarande olöst men säkerhetsföretaget som hade ansvar för materialet ägdes av några pensionerade militärer och Fernandez Huidobro fick gå ut och förklara för anhöriga att det inte handlade om någon konspiration utan ett vanligt brott. Men ingen trodde på honom och människor marscherade i Montevideo och krävde hans avgång.

Fernandez Huidobro var en mycket kontroversiell figur och på begravningen samsades gamla gerillan och militärerna landets flagga och Tupamaros flagga täckte hans kista.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV