Startsida - Nyheter

USA: 17 års fängelse för inblandning i gruppvåldtäkt

Den tidigare fotbollsspelaren Brandon Vandenburg dömdes i fredags till 17 års fängelse för inblandning i gruppvåldtäkt för drygt tre år sedan. I somras dömdes hans tidigare lagkamrat från universitetslaget Commodores vid Vanderbilt University, Cory Batey, till 15 års fängelse. Trots att straffen är i den lägre delen av delstaten Tennessees straffskala för brottet står det i skarp kontrast till det korta straff som simmaren Brock Turner tidigare i år dömdes till i Kalifornien.

Kvinnan, som i dag är 24 år och som inte orkade närvara då straffet avkunnades i fredags, var medvetslös när hon utsattes för våldtäkterna. Fyra män deltog i gruppvåldtäkten mot henne, unga män som alla spelade amerikansk fotboll i Vanderbilt Universitys lag Commodores. En av dem, den nu dömde Brandon Vandenburg, var en kille hon dejtade och det var han som drev på och initierade våldtäkterna av henne. Efteråt mindes hon inte vad som hade hänt. Men det brutala övergreppet uppdagades två dygn senare då personal vid universitetet av en slump såg delar av brottet som fångats av en övervakningskamera. Två av dessa män har alltså nu dömts till fängelse: Cory Batey för att ha våldtagit henne, och som också urinerade på henne efteråt, dömdes i somras till 15 års fängelse och Brandon Vandenburg befanns även han skyldig i somras, för att ha initierat och uppmuntrat till gruppvåldtäkten. I fredags dömdes han till 17 års fängelse. Två män, Brandon E. Banks och Jaborian McKenzie har åtalats och väntar på rättegång, och Cory Batey har överklagat sin dom.

De misstänkta tog bilder och filmade övergreppen mot den medvetslösa kvinnan och flera av dessa skickade Vandenburg till två vänner i Kalifornien. En kort tid därefter försökte han ”städa upp” efter sig och slängde delar av sms, bilder och filmer och Vandenburg åkte till vännerna och förstörde deras telefoner. Men polisen i Tennessee hittade filmat material och bilder i de andra åtalades telefoner, samt i en av vännernas dator, material som har varit avgörande bevisning i målet. Trots att två av de fyra dömts till femton respektive sjutton års fängelse är båda straffen i den lägre skalan för brottet, straffskalan i Tennessee ligger på mellan 15-25 år. Åklagarna hade i Vandenburgs fall yrkat på att han skulle dömas hårdare, och målsäganden vädjade också om att Vandenburg skulle dömas till lagens hårdaste straff: ”Jag ber ändå att han döms till lagens fulla straff för att ha iscensatt den 30 minuter långa gruppvåldtäkten av mig, en försvarslös kvinna som litade på honom…Minimistraffet är inte tillräckligt för vad den här mannen gjort mot mig”, skriver hon i ett uttalande som lästes upp av åklagaren Jan Norman.

Hypermaskulinitet och amerikansk fotboll

Trots att fängelsestraffen låg i delstatens minimistraff för brottet står de i skarp kontrast till ett annat mycket uppmärksammat våldtäktsmål. I somras dömdes den tidigare simmaren Brock Turner till endast sex månaders fängelse efter en våldtäkt av en medvetslös kvinna vid Stanford University i Kalifornien. Åklagarna hade yrkat på sex år för våldtäkten, som avbröts då två svenska doktorander upptäckte övergreppet och ingrep. Men domaren i målet, Aaron Perksy, motiverade det korta straffet med att Turner var ung och inte hade något brottsregister, samt uttalade sig om att han inte trodde att Turner skulle utgöra en fara för andra. Uttalandet och det korta straffet blev kraftigt kritiserat och många krävde domarens avgång. I september meddelade Persky att han frivilligt valde att sluta döma brottmål och bara skulle döma i civilmål fortsättningsvis. Många kritiserade också vad man såg som ett exempel på vita privilegier och pekade på att i andra liknande fall, där förövaren varit svart, så har straffsatsen varit avsevärt längre och inga förmildrande omständigheter framhållits.

På senare år har många fall där idrottare våldtagit kvinnor uppmärksammats på olika håll i USA och ofta är det unga män som spelar amerikansk fotboll som är förövarna. Sportjournalisten Jessica Luther skriver i nyutkomna boken Unsportsmanlike Conduct: College Football and the Politics of Rape att hon granskat över 110 fall av sexuella övergrepp där förövarna varit unga män som spelat amerikansk fotboll vid universitet mellan åren 1974-2016, men att det sannolikt finns ett stort mörkertal, och att de varit svårt att hitta information om tidigare fall. Hon skriver också att i många av fallen – 49 av 110 – har det handlat om flera förövare vid ett och samma brott, det har handlat om gruppvåldtäkter eller att folk har närvarat vid övergreppen. Detta är en särskild aspekt av hypermaskulinitet som hon menar frodas inom kulturen kring amerikansk fotboll på lärosäten i USA. Och även i de fall där spelare tvingas lämna sitt lag efter ett sexualbrott finns det inget som hindrar honom från att byta till ett annat universitet och spela där. Så är fallet med Brandon E. Banks och Jaborian McKenzie som väntar på rättegång för gruppvåldtäkten vid Vanderbilt University till exempel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV