Startsida - Nyheter

USA: Albert Woodfox fri efter 43 års fängelse i isoleringscell

23 timmar om dygnet har Albert Woodfox hållits fängslad i en liten betongcell med en timmes möjlighet att röra på sig utomhus på en rastplats. Under vissa perioder bestod dörren till hans cell av galler och han kunde då kommunicera med andra fångar, men under andra perioder fanns inte den möjligheten. Han släpptes på sin 69-årsdag i fredags och begav sig allra först till sin mors begravningsplats. Mamman dog medan han var fängslad och han tilläts aldrig delta på hennes begravning.

Han fängslades först för väpnat rån i början av 1970-talet och dömdes sedan 1972 tillsammans med Herman Wallace för mord på en fängelsevakt, ett mord båda alltid nekat inblandning i. Albert Woodfox och Herman Wallace var medlemmar i Black Panthers, Svarta pantrarna, och de trodde att de sattes dit för mordet på grund av att de organiserade fångar politiskt mot övergrepp och dåliga villkor i fängelset. Rättegången mot dem har kritiserats för att ha präglats av stora brister. Albert Woodfox, Herman Wallace och Robert King blev kända som Angola 3, alla satt extremt långa tider i isoleringscell i Angola Prison, ett fängelse som är stort som Manhattan till ytan och som tidigare var ett slavplantage.

Fängelsedirektören Burl Cain fick 2008 under ett vittnesmål frågan om han rent hypotetiskt skulle kunna tänka sig att Albert Woodfox vore oskyldig till mordet på fängelsevakten. Cain svarade då att Alberg Woodfox i så fall ändå skulle hållas i isoleringscell så länge han var kvar i fängelset eftersom Woodfox ”fortfarande försöker praktisera Black Pantherism” och organisera nya intagna. Herman Wallace släpptes för tre år sedan bara två dagar innan han dog i cancer, detta efter att morddomen mot honom hävts på grund av brister. Även domen mot Albert Woodfox har tidigare hävts, utan att han släppts. Robert King släpptes 2001 och besökte förra året Sverige.

– Vi vill ha ett erkännande om att de har gjort fel. Vi kommer att fortsätta kämpa tills vi får det och tills Albert släpps ur fängelset. Och efter det kommer vi fortsätta ännu längre för att förändra det amerikanska rättssystemet. Idag är fängelset bara en fortsättning på slaveriet, sade han då till Amnesty Press.

Frisläppandet av Woodfox är resultatet av att åklagarsidan gått med på att inte ställa honom inför rätta en tredje gång för mordet, i utbyte mot att Albert Woodfox har gått med på att inte motsätta sig anklagelser om dråp. Dock innebär inte det att Albert Woodfox har förklarat sig skyldig till brottet och han har sagt att han hade hoppats på att bli helt frikänd i en rättegång men att hans bräckliga hälsa efter den långa tiden i isolering fick honom att acceptera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV