Prenumerera

Logga in

USA: De springer i protest mot oljeledning i North Dakota

I förra veckan inledde en grupp från ursprungsbefolkningen i USA ett ultralopp som går från delstaten Arizona i USA till North Dakota, som de väntas nå på lördag. Initiativtagare till löpningen är 15-årige Riley Ortega från Hopifolket. De ansluter sig till protesterna mot den kontroversiella oljeledning som byggs där som går över siouxfolkets heliga marker, samt riskerar att förgifta dricksvattnet i området.

Protesterna mot oljeledningen i North Dakota som ska transportera stora mängder råolja till Chicago i Illinois har pågått sedan i våras, och har intensifierats allt eftersom. Nu verkar bygget vara inne på sluttampen, oljeledningen närmar sig floden Missouri och urfolks- och klimataktivister är oroliga för att ledningen Dakota Access Pipeline kommer att förorena dricksvattnet ifall den spricker eller läcker.

I fredags inledde Riley Ortega det långa loppet från Arizona till North Dakota tillsammans med omkring 20 andra aktivister, i syfte att skapa medvetenhet kring vikten att bevara naturresurser. Deras etapper går att följa via Facebooksidan Perserverance for Preservation. Natten till i måndags hade de nått Grand Junction i Colorado där de slog läger för natten. Ortegas familj håller en insamling via Gofundme på nätet som har samlat in 5 000 dollar och de har hyrt en stor husbil där aktivisterna som springer kan vila sig och äta.

Vill försvara vattnet

Riley Ortegas mamma, Lori Ortega, säger att rädslan för förorenat dricksvatten är det viktigaste skälet till protesten.

– Vi har uppfostrat våra barn till att stå upp för det som är rätt, och till att vara en röst för de som inte kan tala själva. Intentionen att hjälpa att bevara Moder jord för generationerna är en underbar sak från en person som är så ung som han, säger hon om sin son till AZCentral.

Aktivister har vid flera tillfällen blivit brutalt behandlade av oljebolagets säkerhetsvakter och av polis. Bland annat uppmärksammades det stort när Democracy Nows prisbelönta journalist Amy Goodman greps i september efter att hon uppmärksammat protesterna och våldsamt ingripande med hundar mot aktivisterna. Och i förra veckan greps 141 personer efter att polisen använt pepparsprej och bepansrade fordon.

Sedan rapporter kommit om att polisen använt Facebooks check-in-funktion för att spåra folk som deltar i protesterna, ryktades det att aktivister vid Standing Rock i North Dakota uppmanat folk som inte är där att i solidaritet checka in sig där. Under måndagen var det många inte minst i Sverige som noterade via Facebook att de är i Standing Rock, samtidigt som de i ett meddelande förklarade att de gjorde detta i solidaritet med protesterna i North Dakota. Det var dock enligt Snopes, som faktagranskar information på nätet, en felaktig uppgift att polisen skulle använda sig av Facebook på det sättet och Snopes påpekar att incheckning är något en person själv väljer om den vill göra eller ej, och att det var oklart om aktivisterna faktiskt bett om solidaritetshandlingen, men att den dock uppskattades. ”Vi stöder taktiken och tycker att det är ett bra sätt att visa solidaritet”, sade aktivister i Sacred Stone Camp i ett svar till Snopes. Upp till en miljon personer hade deltagit i solidaritetshandlingen på måndagskvällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV