Startsida - Nyheter

USA: Megan Rapinoe knäböjde under nationalsången i protest

Den stora fotbollsstjärnan Megan Rapinoe som spelade i USA:s landslag senast under OS knäböjde i söndags när den amerikanska nationalsången spelades inför en match mellan Seattle och Chicago. Hennes agerande var ett stöd till Colin Kaepernick, spelaren i amerikansk fotboll som både hyllas och hatas för att han för ett par veckor sedan började att vägra att stå upp under nationalsången på grund av hur illa svarta behandlas i USA, en protest som han sedan fortsatt.

– För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt ett annat håll. Det ligger kroppar på gatorna och folk får betald tjänstledighet och kommer undan med mord, sade Colin Kaepernick då till NFL Network och syftade bland annat på de många svarta personer som dödats i samband med polisingripanden i en lång rad uppmärksammade fall som Michael Brown, Eric Garner och Tamir Rice.

Efter matchen i söndags sade Rapinoe till American Soccer Now att hennes handling var mycket medvetet vald:

– Det var en liten gest till Kaepernick och allt han står för just nu. Jag tycker det är ganska vidrigt hur han har behandlats och hur mycket av media har bevakat det och fick det att handla om något som det inte handlar om, sade hon och efterlyste en mer eftertänksam dialog om frågor som rör rasism i landet.

Megan Rapione är öppet homosexuell och utsattes med flera andra fotbollsspelare under OS för homofobiska slagord, bland annat i matchen mot Nya Zeeland. Hon sade då att det är sårande att bli utsatt för sådana slagord och att något av en mobbmentalitet skapas i sådana situationer. Hon vet också vad det innebär att slåss för sina medborgerliga rättigheter i USA och sade till Amercan Soccer Now i söndags att hon som homosexuell amerikan vet vad det innebär att se på flaggan och veta att den inte försvarar alla ens rättigheter:

– Det var något litet som jag kunde göra och något jag planerar att fortsätta göra i framtiden och förhoppningsvis kunna sätta igång ett meningsfullt samtal kring det. Det är viktigt att vita människor står upp i stöd för icke-vita människor [people of color] i detta. Vi behöver inte vara den ledande rösten i det här naturligtvis men att stå upp i stöd för dem är något som är lika viktigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV