Startsida - Nyheter

USA: Vem röstade på vem?

Donald Trump sade upprepade gånger i sin valkampanj att USA-valet är ”riggat”. Men det blev han som blev vinnaren i valet den 8 november 2016.

En rad andra debattörer och politiker sade konspiratoriskt att Trump inte skulle tillåtas bli världens mest mäktigaste man. Julian Assange sade bestämt i sin sista intervju innan valet: De låter inte honom vinna.

Donald Trump, och republikanerna i både senaten och representanthuset, vann tack vare USA:s valsystem. Detta trots att Trump totalt fick färre röster än Clinton. Systemet ger ett antal elektorer från varje delstat rätt att utse president. Elektorerna förväntas rösta på den kandidat som vunnit i delstaten, och har alltid gjort det, men det finns egentligen inget som hindrar dem från att lägga ner sina röster eller rösta efter sitt samvete. Över 2 miljoner personer har skrivit under en namninsamling för att elektorerna ska ge presidentskapet till den de menar är valets rättmätiga vinnare, Hillary Clinton.

128,8 miljoner amerikaner gick till valurorna. Det motsvarar 55,6 procent av de totala röstberättigade, som är 231 miljoner.

Äldre valde Trump över Clinton:

Om det vore upp till den yngre generationen mellan 18 och 44 år skulle Hillary Clinton ha valts till president. 55 procent av de i åldern 18-29, och 50 procent av de mellan 30 och 44 röstade på Clinton.

Kön: Om det vore upp till kvinnor, särskilt svarta kvinnor skulle Clinton ha blivit president. Totalt röstade 54 procent av kvinnorna på Clinton jämfört med 42 procent på Trump. Bland svarta kvinnor röstade 93 procent på Clinton. Av de vita kvinnorna röstade däremot 53 procent på Donald Trump. 78 procent av hbtq-väljarna röstade på Clinton mot 47 procent av de heterosexuella.

Hudfärg och etnicitet: 58 procent av de vita väljarna röstade på Trump och 37 procent på Clinton. Av svarta väljarna var det bara 8 procent som röstade på Trump jämfört med 88 procent på Clinton. 65 procent av latinorösterna och rösterna från människor med bakgrund i Asien gick till Clinton.

Religion: 71 procent av väljarna med judisk bakgrund röstade på Clinton, medan majoriteten av väljare tillhörande olika kristna kyrkor röstade på Trump. Av de som anger ingen religion (15 procent bland väljarna) röstade 68 procent på Clinton.

Utbildning: 37 procent av väljarna med högskoleutbildning röstade på Trump. 49 procent av vita med högskoleutbildning och 71 procent av icke-vita med högre utbildning röstade på Clinton.

Inkomst: Drygt 50 procent av inkomsttagarna som tjänar mindre än 49 000 dollar per år röstade på Clinton. De med över 50 000 dollar i årsinkomst röstade i högre utsträckning på Trump.

Hur gick det för Jill Stein, kandidat för the Green Party?

Jill Stein, som hoppades på 5 procent för att de gröna skulle kvalificeras inför presidentvalet 2020, fick 1 207 14 av rösterna. Det motsvarar cirka en procent och mer än dubbelt så många röster som i förra valet, 2012.

Statistik: Edison Research for the National Election Pool, a consortium of ABC News, The Associated Press, CBSNews, CNN, Fox News and NBC News.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV