Startsida - Nyheter

Vägrar vara en del av krigsapparaten

”Det är viktigt att inte förlora den svenska neutralitetsprincipen. Att vägra vara en del av krigsapparaten är både feministiskt och förnuftigt”, säger Rebecca Johnson. Ana Valdés har träffat den legendariska brittiska fredsaktivisten och forskaren i Bangalore och pratat med henne om Nato, krigsbrott, fredsförhandlingar och avkolonisering. Bland annat.

Rebecca Johnson är legendarisk bland fredsaktivister. Hon är engagerad i fredsrörelsens många aktiviteter. Som forskare är hon specialiserad på konventionella vapen och kärnvapen men hon har sjungit på varenda fredsdemonstration mot Nato överallt och hon har kört lastbilar i Jugoslavien under kriget. Hennes arbete var att komma med rent vatten och förnödenheter till de belägrade byarna. Hon grundade gruppen ”Women against Warcrimes” (Kvinnor mot krigsbrott) som senare blev en avdelning inom Women in Black i Storbritannien.

Hennes kunskaper i egenskap av forskare och föreläsare har gjort henne till en anlitad expert i olika internationella sammanhang, däribland FN. Från hennes institut, Acronym bevakas de olika fredsförhandlingar som pågår i världen, från Colombia till Kongo och Burma.

Reparerar förfäders brott

Jag träffade henne i Bangalore, där hon var en av de åtta ledamöter i juryn som skulle döma i tribunalen for fred, där kvinnor från hela världen vittnade om övergrepp och brott mot kvinnor och barn.

– Under det första världskriget var de civila en liten procent av alla krigsoffer. De flesta som dog var soldater. I andra världskriget var andelen civila bland de döda mycket högre än de militära förlusterna. Och numera med hjälp av drönare och vapen med hög teknologisk prestanda ser man knappt dödade soldater men många kvinnor och barn blir ’collaterale damages’.

– Det är bra att vara brittisk, som ett gammalt imperium är vi vana vid globalisering och nätverkande. Nu nätverkar vi för freden, våra förfäder var koloniala herrar och imperialister, vi försöker att reparera allt det hemska de gjorde. Mitt arbete är lika stora delar aktivism som teori och diplomati, vi måste avkolonialisera våra hjärnor. Där reproduceras patriarkatet och allt det hemska med kriget som nödvändighet.

Jag berättade för henne att Nato gör ett gigantiskt lobbyarbete just nu för att få den svenska opinionen att vända och bli positiv till ett inträde i Nato, som ett legitimt försvarsalternativ. Hon känner till Ofog, det svenska nätverket mot spridning av kärnvapen, och tycker att det är viktigt att inte förlora den svenska neutralitetsprincipen.

Krig har bara förlorare

Rebecca Johnson och institutet Acronym är rådgivare till FN och hon säger att det görs stora framsteg men att de märks inte i det stora sammanhanget.

– Vi behöver nätverk, allianser, fronter av människor som kanske kommer från olika håll, men som enas om detta, vi kan inte låta politiker, lobbyister och vapentillverkare, bestämma hur många vapen det ska finns och i vilket sammanhang de ska användas. Vi måste ta kontroll över våra vapen och över våra krig. I ett krig är alla förlorare.

Rebecca Johnsons arbete med att sprida kunskap om hur Nato är med och bidrar till kapprustning är mycket viktigt. Just nu pågår hundratals mikrokrig i hela världen och de drabbar de mest utsatta och sårbara, kvinnor och barn. Att vägra vara en del av krigsapparaten är både feministiskt och förnuftigt, säger Rebecca Johnson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV