Startsida - Nyheter

Våldsam attack mot människor vid Stockholms moské

Det var sent på kvällen på måndagen som ett 50-tal maskerade så kallade fotbollshuliganer gick till attack mot människor som hade samlats vid moskén för att äta iftar, för att bryta fastan under ramadan. Enligt Aftonbladet kastades stenar, grenar och flaskor och just nu utreds ärendet som ett hatbrott säger Mats Eriksson på polisens presscenter till tidningen:

– Ärendet ligger på hatbrottsgruppen och det är de som utreder det här.

Andrea Hammar från polisens hatbrottsgrupp säger till Dagens Nyheter att männen enligt anmälan ska ha skrikit ”jävla muslimer”

– Ingen är ännu misstänkt. Det finns fyra målsäganden och brottsrubriceringarna är bland annat våldsamt upplopp, misshandel och skadegörelse, säger hon till DN.


Fotbollsfirmor bakom attacken

Enligt Expo har huliganfirman Firman Boys, knuten till AIK, tagit på sig ansvaret för attacken, tillsammans med AIK:s yngsta. Enligt Expo beskriver dem hur de letat efter andra fotbollsfirmor för att slåss med och att de misstagit personerna vid moskén för att vara Hammarbysupportrar, samt att de själva attackerats med stenar, något som dock vittnen på platsen som Expo talat med inte bekräftar.

Den 29 januari i år var fotbollsfirmorna Firman Boys och Djurgårdens fina grabbar inblandade i våldsamma attacker, tillsammans med nazister, mot rasifierade personer i närheten av Sergels torg. Då hade grupper spridit flygblad om att attacken riktades mot ensamkommande flyktingbarn. Kopplingarna mellan högerextrema grupperingar och fotbollshuliganer har uppmärksammats av Säpo, bland annat efter attacken av Svenska motståndsrörelsen i Kärrtorp. ”I Stockholm har vissa aktivister också förhållandevis goda kontakter med individer i fotbollssupportermiljön, vilket innebär att numerären vid olika aktiviteter snabbt kan öka.” skrev Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström skrev Expressen tidigare i våras.

Mathias Wåg, frilansjournalist och medlem i Researchgruppen berättade tidigare i Feministiskt perspektiv att det i januari i år inte var organiserade nazister som var pådrivande i attackens genomförande utan den organiserades inifrån firmorna, framför allt från Djurgårdens fina grabbar.

– Det är fel att säga att den organiserade nazistgrupperingen utnyttjar huliganer. Det är tvärtom firmorna som har högerextrema åsikter. Det finns inbyggt i firman att försvara sin färg, sitt område och möjligen sitt land. Här har deras retorik gått över till att försvara sin stad, för att polisen inte har kontroll och för att svenska kvinnor trakasseras. Men de skulle nog inte själva beteckna det som politik, sade Mathias Wåg då.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV