Startsida - Nyheter

Vänsterkongressen avslutad med start på klimatkampanj

När Vänsterpartiets kongress i Örebro avslutades på söndagen reste ombuden hem med flygblad för kampanjen #LåtKoletLigga i bagaget. Förutom att V nu tar upp kampen med Miljöpartiet om att vara Sveriges grönaste parti, har formuleringar om antirasism utvecklats i partiprogrammet och en stor feministisk seger handlar om sex timmars arbetsdag.

Samtidigt som Vänsterpartiets nya partiprogram ställer den antirasistiska kampen sida vid sida med den mot kapitalism och patriarkat, avslogs motioner om att lägga antirasisismen till partiets befintliga etiketter socialism och feminism. Detta med röstsiffrorna 123 mot 90.

Enligt Norrländska socialdemokraten fanns en oro bland kongressombuden om att en sådan markering skulle göra det svårare att samla stora grupper i en gemensam kamp mot kapitalismen. De antagna formuleringarna om antirasism i det nya partiprogrammet fick kritik under debatten som gick ut på att ord som exempelvis rasifiering är för krångliga.

Feminism har däremot börjat bli ett mer självklart begrepp inom partiet. Kvinnor använde 55 procent av talartiden under kongressen och andelen män i partistyrelsen ligger nu på mindre än 30 procent. Bland de ordinarie ledamöterna är 16 av 22 kvinnor och bland ersättarna 8 av 10.

Vänsterpartiet har inget kvinnoförbund, utan tagit för vana att arrangera separatistiska förmöten för kvinnor i samband med kongresser och även i andra partisammanhang för att stärka kvinnors möjligheter att bryta rådande mönster. Årets kongress hade att ta ställning till förslag både om att starta ett kvinnoförbund och att lägga ner de separatistiska mötesplatserna. Inget av dessa förslag vann dock gehör.

Fortsatt samarbete

En uppmärksammad motion handlade så kallad tendensfrihet, en form av demokratisering enligt motionärerna, i stil med allianser inom den europeiska vänstern såsom spanska Podemos, grekiska Syriza och danska Enhetslistan. Tendensfriheten skulle öka medlemmarnas rätt att engagera sig i nätverk, tendenser och organisationer vid sidan av partiet, i syfte att öka stödet för en bred vänster. Möjligen spelade Vänsterpartiets medvind i färska opinionsundersökningar en viss roll när en stor majoritet valde att avslå, även om flera ombud – liksom partistyrelsen – argumenterade kraftfullt emot motionen.

Omdebatterat men också grönt ljus för partistyrelsens linje blev det angående fortsatt samarbete med regeringen om budgeten, förutom när det gäller viktiga principfrågor som Vänsterpartiet inte kan tänka sig att förhandla om. Det gäller till exempel flyktinpolitiken, och i Agenda på söndagkvällen undrade programledaren Anna Hedemo om inte Vänsterpartiets opposition hade varit trovärdigare utan budgetsamarbetet. Partiledaren Jonas Sjöstedt ser dock inga påtryckningsmöjligheter den vägen, eftersom regeringen har alla andra partier i riksdagen med sig i sina förslag till inskränkningar av asylrätten.

Bakläxa på kärnkraften

Under helgen har kongressombuden också tagit upp kampen med Miljöpartiet om att vara Sveriges grönaste parti. I och med kongressens avslut startar kampanjen #LåtKoletLigga, med anspelning på statligt ägda Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland.

Det var få punkter i det ekologisk-ekonomiska programmet som ändrades, men en vag formulering om att kärnkraftsavvecklingen ska ta hänsyn till den svenska kärnkraftens möjlighet att bidra till minskade utsläpp från fossila kraftverk på den nordeuropeiska elmarknaden ströks. I programmet står nu bara att: ”Kärnkraften är inte bara en osäker energikälla, den är också dyr och försvårar omställningen till en 100 procent förnybar energiproduktion. Därför vill Vänsterpartiet ha en avveckling av kärnkraften så fort som möjligt.”

Kongressen tillfogade ett stycke till det ekologisk-ekonomiska programmet om att Sverige bör ratificera ILO:s konvention 169 som ställer krav på samernas rätt till samråd, samt att deras markrättigheter och renskötselrätt erkänns och respekteras.

Dessutom bifölls en motion om att att sextimmarsarbetsdag inte ska vara ett slutgiltigt mål, såsom det ursprungligen var formulerat, utan ett första steg. Detta med hänvisning till att den framtida ekonomiska politiken och produktivitetsutvecklingen ”mycket väl kan innebära att arbetstiden förkortas ytterligare”.

Radikal gemenskap

Kongressombuden såg även i de allmänpolitiska besluten till att prioritera upp frågan om sex timmars arbetsdag rejält. Enligt beslutet blir arbetstidsförkortning en av V:s huvudfrågor under åren framöver och partiet ska aktivt bygga breda allianser för ett praktiskt genomförande av arbetstidsförkortningen. Partistyrelsen fick också i uppdrag att utreda hur sex timmars arbetsdag kan genomföras med bibehållen lön och annan finansiering än att ta av löneutrymmet.

Två uppmärksammade beslut handlar om terrorism. I båda fallen röstade kongressen emot partistyrelsens linje, vilket innebär att V ska verka för att mordbränder mot asylboende, befintliga eller tilltänkta, klassificeras som terroristbrott. Vänsterpartiet ska också arbeta, både i riksdagen och EU, för att få bort terrorstämpeln på PKK, bland annat med hänvisning till att den möjlighet till en politisk lösning som ett tag såg ut att finnas i Turkiet har kommit på skam.

Ett av kongressens mest bejublade tal hölls av Ung vänsters ordförande Hanna Cederin. Hon varnade för försöken från politiska motståndare att så split mellan politiska fränder på ovidkommande grunder, och inledde med orden:

– Gemenskap är radikalt. Tillsammans, det är aktivism. Att samlas är en motståndshandling.

Erik Mägi och Lina-Lea Zimmerman, författarna bakom Stjärnfamiljejuridik: Svensk familjelagstiftning ur ett normkritiskt perspektiv, mottog Jörn Svensson-priset på 10 000 kronor. Priset är instiftat av Vänsterpartiets partistyrelse och delas varje ut varje år till en person eller organisation som arbetat för hbtq-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV