I dag inleder Feministiskt perspektiv en serie berättelser ur arbetslivets vardag. Ett arbetsliv i förändring, med växande inkomstklyftor, där det förekommer anställningsformer och villkor som ger anledning till uppror. Upproren har vi skrivit om. Nu vill vi skildra det nya arbetslivet inifrån och efterlyser just din berättelse.
Med denna artikel inleder Feministiskt perspektiv en serie berättelser ur ett arbetsliv i snabb förändring. För varje år som går ser vi hur arbetsrätten urholkas. Mångas arbetsliv består av springvik inom skola och omsorg eller dubbla anställningar inom hotell och restaurang för att ens få ekonomin att gå ihop. För att inte tala om de sjuka och arbetslösa som placeras i arbetsliknande tvångsåtgärder, med minsta möjliga ersättning och utan möjlighet att få bestämma över sin egen vardag.
Vi ser på samma gång hur människor i trygga anställningar vittnar om ökad stress, minskade marginaler och allt luddigare karriärvägar, inte minst inom vård och omsorg. Många lever också under det ständiga hotet om att jobbet kan komma att flytta utomlands.
Det finns också de som i dagens Sverige möter stor utsatthet i arbetslivet. För många med funktionsvariationer består arbetslivet av att just inte få möjlighet att jobba. Arbetslivet är inte anpassat efter människors förutsättningar, och när arbetsmarknadens normer är för trånga erbjuds få möjligheter att utvecklas i yrkesrollerna.
Samtidigt utnyttjas en växande grupp papperslösa i de hårdnande gränsernas Sverige, som blir allt mer beroende av arbetsgivares godtycke för att få stanna i Sverige, och arbetar i praktiken utan några rättigheter alls.
Berättelserna inifrån det nya svenska arbetslivet är mångskiftande och viktiga men når sällan ut. Det vill vi med denna artikelserie bidra till att råda bot på. Du kan hjälpa till! Vi tar emot din berättelse om hur det är att jobba i dagens svenska arbetsliv. Det kan vara både bra och dåligt. Ingen vet bättre än du hur ditt arbetsliv ser ut.
Vill du vara med och skriva fram berättelsen om det nya arbetslivet, och samtidigt kanske fundera över hur din egen arbetssituation ser ut? Vår artikelserie välkomnar alla, och formen för skrivandet är fri. Vill du inte skriva själv så finns det en möjlighet att berätta för en av redaktionens reportrar, som kan skriva ner din berättelse.