Startsida - Nyheter

Varsel mot idol

I onsdags den 16 november gick Musikerförbundet ut och varslade om stridsåtgärder mot tv-programmet Idol. Sedan förra hösten har Musikerförbundet försökt förhandla med produktionsbolaget FremantleMedia som producerar programmet för TV4. Musikförbundets mål har hela tiden varit att få till kollektivavtal men i förra veckan gick Fremantle ut och kommenterade att de inte tänkte teckna kollektivavtal. Fremantle argumenterar att Idol endast är en tävling, men de tjugo deltagare som går vidare till den riktiga tävlingen måste underteckna anställningsavtal.

”Arbetstiderna och villkoren är oacceptabla, oskäliga och saknar motstycke i arbetslivet i övrigt. För en lön på 875 kronor i veckan efter skatt förbinder sig de hoppfulla deltagarna att vara disponibla för en lång rad olika aktiviteter utöver repetitioner och tv-sändningar. Vissa dagar är den schemalagda arbetstiden uppemot 15–16 timmar”, skriver Musikerförbundet.

”Under tiden som Fremantle/TV4 utnyttjar de medverkandes prestationer för att dra in stora reklamintäkter är de avstängda från möjligheten att studera eller ta något annat arbete. Dessutom kräver Fremantle att de själva tecknar och bekostar sina liv-, olycksfalls- och ansvarsförsäkringar”, fortsätter Musikerförbundet.

Som svar på vägran att skriva kollektivavtal kommer Musikförbundet lägga ner allt arbete för musiker och artister som syftar till offentliga framträdanden i de lokaler där Idol repeteras och sänds. Dessutom gäller blockad mot nya anställningar och nya uppdrag för liknande arbete. Stridsåtgärderna börjar gälla fredagen den 25 november 2016, kl 14.00.

– Att ett stort kommersiellt bolag utnyttjar unga människors drömmar om att lyckas i musikbranschen på det här sättet är både skamligt och oacceptabelt, säger förbundsordförande Jan Granvik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV