Prenumerera

Logga in

”Vi ska vara starka tillsammans”

Först anordnades en studiecirkel om kvinnors rättigheter på Botkyrka folkhögskola i Hallunda och sedan under en temadag uppmärksammades Femdefenders Day den 30 november. Resultatet blev större medvetenhet och varaktigt engagemang hos deltagarna i den gemensamma kampen för kvinnors rättigheter.

Med stöd från Botkyrka folkhögskola i Hallunda har volontärer från Kvinna till kvinna drivit en lokal studiecirkel med fokus på kvinnors rättigheter, öppen för alla kvinnor på skolan.

En av deltagarna i studiecirkeln heter Medine Aydilek. Hon beskriver gruppen som en plats där kvinnor lär sig kämpa tillsammans för sina rättigheter och hon känner sig motiverad att använda sina kunskaper vidare.

– Jag vill fortsätta hjälpa kvinnor genom att prata och stötta varandra. Vi ska vara starka tillsammans.

Medine Aydilek. Foto: Alina Wass Widinghoff/KtK

Kvinna till kvinna har arbetat med att stärka kvinnors rättigheter sedan Balkankriget på 90-talet.

– Men kampen för kvinnors rättigheter pågår i alla samhällen varje dag – även här i Sverige. Något som våra volontärer uppmärksammar och arbetar med. Kvinna till kvinnas volontärer arbetar helt ideellt på lokala platser runtom i Sverige för att uppmärksamma och kämpa för att kvinnor ska få det bättre. Och i Botkyrka finns det en stor kraft för förändring hos både volontärer och deltagare på skolan, säger Alina Wass Widinghoff, medarbetare på Kvinna till kvinnas kommunikationsavdelning.

Onsdagen den 30 november, uppmärksammade skolan tillsammans med deltagarna från studiecirkelgruppen och Kvinna till kvinna Femdefenders Day (den internationella dagen för kvinnorättsförsvarare). Skolans deltagare deltog i olika aktiviteter. Bland annat talade en jurist om kvinnors juridiska rättigheter framförallt som kvinna boendes i Sverige. Filmen Six days om kvinnorättsförsvarare världen över visades. Lärarna på skolan anordnare skapande verkstad och skrivande verksamt samt en teatergrupp.

– Filmvisningen handlade ju om tre kvinnorättsaktivister ifrån tre olika regioner och deras arbete, den väckte mycket starka känslor och vi hade en lång diskussion om hur hopplöst det ibland kan kännas och om hur lagar inte alltid hjälper. Vi pratade mycket om hur vi kan stärka varandra och vikten att att informera och berätta om kvinnors rättigheter och kampen som pågår. Vi hade en lång diskussion om skadliga traditioner som oftast blir starkare under konflikt och krig. Många var exempelvis illa berörda av traditionen med brudkidnappning som i Georgien som berättas om i filmen, berättar Milla Järvelin volontär och ansvarig för projektet vid Botkyrka folkhögskola.

Varför engagerar du dig i detta projekt?

– För min del gör jag detta för att jag får en chans att jobba mer med feministiska frågor med en grupp otroligt engagerade kvinnor! Det är fantastiskt att tillsammans lära sig mer om kvinnors rättigheter och att få sprida denna kunskap vidare, framförallt i närområdet i Hallunda. Vårt arbete tillsammans mynnar därför ut i Femdefenders day. Det är ett bra sätt att uppmärksamma kvinnors rättigheter och hur vi alla gemensamt kan jobba med dessa frågor, till och med på hemmaplan. Vi vill visa hur vi alla är femdefenders, i alla fall vill jag det, säger Järvelin.

Milla Järvelin. Foto: Alina Wass Widinghoff/KtK

För studiecirkelgruppens deltagare Medine Aydilek var det viktigt att kunna lära sig mer om kvinnors rättigheter.

– Kvinna till kvinna lärt mig mycket om mina rättigheter. Jag har fått utveckla min svenska samtidigt, med många ord inom ämnet som jag inte kunde förr. Som kvinna har jag gått igenom en svår situation och vill sprida mer kunskap bland andra kvinnor om deras rättigheter och på så sätt hjälpa dem.

Några andra deltagare från Botkyrka folkhögskola delar Medine Aydileks lärdomar.

– Vi har lärt att kvinnor är starka och måste kämpa för sina rättigheter. Vi talade om vikten av att alla får utbildning, det gör en stark. Rätt till arbete och lika lön är viktigt. Inte minst att kvinnor stärker varandra, tar hand om varandra, hjälper varandra och ger och tar och inte ger upp.

Har Kvinna till kvinna liknande studiecirklar i andra delar av landet?

– Inte i dagsläget men vi kommer att komma igång med liknande projekt i andra städer under nästa år, svarar Alina Wass Widinghoff.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV