Prenumerera

Logga in

Nyheter

Viktigt med utbildning för domare om sexualbrott

Under Almedalen arrangerade RFSU:s medlemstidning Ottar en debatt om samtyckeslagen. Det var chefredaktörerna Anna Dahlqvist och Carolina Hemlin som ställde frågor till Nina Rung, kriminolog och Ida Östensson, grundare av Fatta.
– Många domare påstår att de är ett vitt papper och de därför inte behöver någon utbildning, säger Ida Östensson.

I Sverige anmäls 6 000 anmälda våldtäkter per år, varav 15 procent leder till åtal. Bara 176 leder till fällande dom. Stödet för en samtyckeslag har under de senaste åren vuxit fram och i oktober kommer regeringens utredare att presentera ett förslag där samtyckeslag föreslås.

Utredningen föreslår även att begreppet våldtäkt ska slopas och i stället bli sexuellt övergrepp eftersom det inte behöver finnas inslag av våld. Det ska räcka med att en person säger nej till samlag. Nina Rung ser det här som väldigt positivt. Ida Östensson är glad över att en samtyckeslag äntligen är på väg att införas, men ställer sig ändå tveksam till rubriceringen ”grov oaktsamhet”.

– Vi kommer att behöva börja om vår kampanj för att få det till ”oaktsamhet” i stället. Grov oaktsamhet innehåller inte alla delar och skyddar inte lika bra, men det här är ändå viktigt, man kommer inte att fokusera på offret i rätten på samma sätt. I stället kommer rätten att fråga förövaren ”Hur såg du samtycke?”

Utbildning för polis och domare

Nina Rung säger att det frågar rätten även i dag, men att det även är viktigt med en nationell utbildning för domare på det här området. Hon har själv startat en namninsamling hos Stockholmspolisen där hon arbetar, som 120 stycken har skrivit under.

– Vi vill ha utbildning för polisen. Ett åtgärdspaket behövs för att det här ska ha någon effekt, det följer inte automatiskt med lagen.

Ida Östensson håller med och säger att även domare behöver utbildning.

– Många domare påstår att de är ett vitt papper och de därför inte behöver någon utbildning. Vi har drivit på att det måste finnas utbildning i de här frågorna, man blir inte mindre objektiv av utbildning.

Många har ifrågasatt om en samtyckeslag kommer att leda till färre våldtäkter, både Rung och Östensson tror inte att enbart själva lagen heller leder till färre våldtäkter av sig själv.

– Om vi inte gör det som krävs och förändrar normerna i samhället kommer ingenting att hända. Vi måste börja redan i förskolan. Det är en större samhällsförändring som behövs. Det är väldigt viktigt att vi pratar med unga om hur lagen ser ut också, tycker Rung.

Män måste ta större ansvar

Ida Östensson blir upprörd när hon hör att politiker tror att en samtyckeslag skulle förändra allt.

– Jag blir provocerad när jag hör att till exempel Annie Lööf går ut efter det som hänt i Bråvalla och tror att en samtyckeslag ska göra det bättre. Politikerna måste vara mer kreativa än så.

Östensson vill också prata om hur medias bild påverkar, exempelvis att de ofta uppmärksammar enskilda våldtäkter, men i själva verket handlar det om hundra våldtäkter per dag. Där har männen också ett stort ansvar.

– De måste börja med sig själva, prata med varandra. Killarna måste bli en del av rörelsen.

Rung fyller i och säger att många frågar henne om hon har tips till tjejer så att de inte ska bli utsatta.

– Jag har inga tips till tjejer, de äger inte problemet. Det är killar som kan säga åt varandra i stället för att förändra normerna, avslutar hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV