Inom idrotten är det inte bara prispengar och löneutbetalningar som styr vem som ska göra verklig karriär inom sin gren. Sponsring har blivit viktigare, och att ha ett säljbart yttre är lika viktigt som att vara bäst. Något som drabbar kvinnor i större utsträckning än män.
– Lite krasst kan vi säga att män tjänar pengar på sin idrott, kvinnor tjänar pengar utanför idrotten, säger Anna Maria Hellborg, doktorand vid Malmö högskola till Feministiskt perspektiv.
Den amerikanska MMA-stjärnan Ronda Rousey är tydlig. I en intervju i nöjesmagasinet Rolling Stone har hon sagt att hon vill trotsa det klassiska kvinnoidealet. ”Det är skrattretande när folk säger att min kropp ser maskulin ut. Bara för att min kropp inte har byggts för att ligga med miljonärer, så innebär det inte att den är maskulin. Jag tycker att den är skitfeminin, för det finns inte en muskel i min kropp som inte har ett syfte” säger Ronda Rousey till Rolling Stone.
– Rousey har fångat publiken genom att synas mycket i media, vågat vara sig själv genom att vara personlig och stå upp för sina åsikter, deltagit i diverse humorprogram och strategiskt byggt sitt eget varumärke. Det är inte en överdrift att säga att hon verkligen lyckats inom MMA. Hon är ett bra exempel på en atlet som blivit väldigt känd och tjänat mycket pengar på kort tid, säger Petter Andersson, från sajten Mmanytt.se till Feministiskt perspektiv.
Ronda Rouseys prispeng är relativt låg jämfört med männens prispengar inom MMA, men det som finns runtomkring, hennes mediala och sociala kompetens, uttryck och popularitet gör att hon blir den bäst betalda atleten inom MMA.
– Ronda Rousey tjänade uppskattningsvis 130 000 dollar per gala förra året. Som MMA-proffs går man max fyra matcher per år. Så av de 7,5 miljoner dollar hon tjänade under 2015 utgjordes merparten av hemliga bonusar, pay per view och sponsorpengar. Den högst betalde mannen, Anderson Silva, tjänade 600 000 dollar på en enda gala, i jämförelse. Men Rousey är antagligen den som dragit in mest pengar totalt sett, säger Petter Andersson.
Olika förutsättningar för att göra karriär
Anna Maria Hellborg är doktorand i idrottsvetenskap vid Malmö högskola och menar att tjejer och killar har helt olika förhållningsregler att rätta sig efter när det kommer till att göra karriär inom sin idrott och att framgången villkoras för kvinnor.
– Lite krasst kan vi säga att män tjänar pengar på sin idrott, kvinnor tjänar pengar utanför idrotten. Mycket pekar på att utseende och hur pass medial en idrottare är har stor betydelse för just kvinnor, säger Anna Maria Hellborg.
Tennisspelaren Maria Sharapova ligger etta på Forbes lista över de tio mest välbetalda kvinnliga atleterna i världen 2015, hon har enligt Forbes dragit in hela 29,2 miljoner dollar under 2015. Serena Williams är rankad etta, men ligger tvåa på Forbes lista. Hon drog ihop 24,6 miljoner dollar.
– Serena Williams var bästa tennisspelare på damsidan, men hamnade på andra plats på listan. Maria Sharapova är rankad som nummer fem men är ändå högst betald. Hon har ett säljbart yttre, mäktiga sponsorer och har gjort sig bra i media. Av de 29,2 miljoner dollarna som hon tjänat ihop så är bara 6,7 miljoner segerpengar, resten är sponsring och annat. Hon är en bra tennisspelare men inte bäst, men ändå tjänar hon bäst av alla idrottskvinnor i världen. När vi tittar på listan över hur mycket män har tjänat så är det i större utsträckning kopplat till prestation.
På herrsidan ligger boxaren Floyd Mayweather högst upp med ett arvode på 300 miljoner dollar förra året. Anna Maria Hellborg menar att det ser väldigt olika ut för män och kvinnor när det kommer till arvoden och sponsring inom idrotten och drar paralleller till Jerringpriset och före detta skidåkaren Anja Pärsson.
– Jerringpriset röstas ju fram av svenska folket. Anja Pärsson har till exempel vunnit i princip allt hon kunnat vinna och hon var aktiv och på topp under förhållandevis lång tid, men hon fick inte Jerringpriset. Hon kunde ju ibland anses som för privat och lite butter. På så vis blir det väldigt viktigt som tjej att vara glad och tillmötesgående och ha en utstrålning som är lätt att ta till sig. En kvinna som skulle vara fåordig och vara ungefär som Stenmark skulle aldrig få Jerringpriset. Män får i större utsträckning vara sig själva och blir accepterade på ett helt annat sätt än kvinnor, säger Anna Maria Hellborg.
Svårast inom lagsporter
Inom lagsporter som fotboll är det ingen nyhet att kvinnor tjänar långt mycket mindre än män. Det har ofta förklarats med att damerna inte omsätter samma pengar och att det inom sporten finns ”ett bristande intresse”. Inom lagsport såsom fotboll och hockey är kön ofta en jämförelseparameter på ett än mer tydligt sätt än inom individuella sporter.
– Det är absolut relevant att diskutera huruvida damerna ”ställs mot” herrarna inom fotbollen. Det är herrarna som blir normen när kvinnorna hela tiden blir avvikande. Då blir det svårt att skapa ett intresse för sporten på damsidan om damerna hela tiden ställs i skuggan av herrarna. Om fotbollssverige tyckte att det var viktigt att lyfta fram kvinnorna inom fotbollen hade de inte stannat vid ett resonemang kring intresset för sporten, de hade prioriterat annorlunda. Diskussionen kommer alltid tillbaka till att handla om föreställningar om män och kvinnor och att det finns värderingar som bygger på att kvinnor och sport helt enkelt inte hör ihop.
Anna Maria Hellborg menar att så länge den inställningen finns så finns heller ingen riktig möjlighet för kvinnor att göra karriär inom fotbollen.
– Många klubbar är knutna till en viss sponsor. Så det kan vara svårt att få ha de sponsorer en vill eftersom det finns avtal som reglerar detta. Men de riktigt erkända fotbollsstjärnorna kan förhandla kring sponsringen, och dessa är uteslutande män. Damspelare verkar inte hamna i dessa förhandlingssituationer om en ser till Forbes listor kring de bäst betalda idrottarna. Men även talet om bristande åskådarantal, eftersom det hela tiden pratas om ett bristande intresse byggs det aldrig ett intresse kring dem heller.
Trots det så ser Anna Maria Hellborg ljust på framtiden för idrottande kvinnor.
– Historiskt har det hänt saker till det bättre för kvinnliga elitidrottare, så det fortsätter förhoppningsvis så, men en får inte glömma att det har krävts en hel del arbete av engagerade kvinnor och män.