Startsida - Nyheter

Wallström: Världsläget kräver en feministisk utrikespolitik

– Situationen i världen manar till en feministisk utrikespolitik. Den syftar till att stärka kvinnors rättigheter, representation och tillgång till resurser, sade utrikesminister Margot Wallström när hon på onsdagen presenterade 2016 års utrikespolitiska deklaration. Där tillkännagav Wallström att regeringen kommer att utse en ambassadör för mänskliga rättigheter och en för nedrustning.

– Att värna varje människas rätt till skydd mot diskriminering är vårt gemensamma ansvar. Det inkluderar antirasism och insatser mot till exempel antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism. Sverige är en global röst för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och för varje människas rätt oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) välkomnade beslutet att utse en ambassadör för nedrustning i ett pressmeddelande. Enligt IKFF har nedrustning blivit allt mer kritiskt, i en tid då väpnade konflikter rasar, spänningar ökar och stater lägger enorma summor på militära medel.

– Vi välkomnar därför att regeringen tillsätter en särskild ambassadör för arbetet med internationell nedrustning. Vi välkomnar också regeringens ambition att satsa mer på konfliktförebyggande arbete och kvinnors deltagande i sådana processer.

Margot Wallström riktade i utrikesdeklarationen också kritik mot EU:s hantering av flyktingströmmen och den ojämna balansen i mottagandet.

– EU behöver en ny migrationsordning där asylrätten värnas. Det är möjligt när alla 28 länder tar sitt ansvar. Vi kan inte ha en situation där vissa köper filtar och där andra investerar i taggtråd.

Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast, enligt Wallström.

– Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Den förutsätter en aktiv, bred och ansvarsfull utrikes- och säkerhetspolitik i kombination med en trovärdig nationell försvarsförmåga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV